Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Vodnú nádrž Turček spustili do prevádzky pred 20 rokmi

Nádrž Turček. Foto: screenshot wiki

Priehradu vybudovali v mimoriadne náročných geologických podmienkach. V súvislosti s výstavbou bolo potrebné od vlastníkov vykúpiť 71 hektárov pôdy a asanovať šesť domov.

Turček 26. júna (TASR) - Vodné dielo Turček, ktoré je využívané ako vodárenská nádrž a dodáva pitnú vodu pre obyvateľov okresov Žiar nad Hronom, Prievidza a Handlová, oslavuje 20. výročie od uvedenia do prevádzky.

Jeho druhotným poslaním je aj ochrana horného toku Turca pred povodňami, zabezpečenie jeho ekologicky stabilného prietoku počas celého roka a výroba elektrickej energie v malých vodných elektrárňach, informoval TASR hovorca štátneho podniku Slovenský vodohospodársky podnik Pavel Machava.

Vodárenská nádrž Turček sa začala stavať v roku 1992. V súvislosti s výstavbou bolo potrebné od vlastníkov vykúpiť 71 hektárov pôdy a asanovať šesť domov. Presídlencom postavili nové rodinné domy v Turčeku. Priehradu vytvárajúcu nádrž s objemom 10,8 milióna kubických metrov uviedli do overovacej prevádzky 15. mája 1996.

Priehradu vybudovali v mimoriadne náročných geologických podmienkach. Staviteľ musel vyriešiť zložité úlohy zakladania funkčného objektu vodného diela, telesa priehrady a najmä utesnenia jej podložia. Pri výstavbe sa vyskytli aj problémy súvisiace s ochranou životného prostredia, ohrozenými druhmi flóry i fauny.