Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Vodohospodári dostali novú protipovodňovú techniku

Z odovzdávania novej modernej protipovodňovej techniky pre vodohospodárov 20. januára 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Vodohospodári nakúpili od minulého roka celkovo 111 kusov techniky za takmer 13,4 milióna eur.

Bratislava 20. januára (TASR) - Vodohospodári dostali dnes novú protipovodňovú techniku. Ide o 25 kusov, konkrétne kráčajúce rýpadlá, univerzálne dokončovacie stroje a nákladné autá. Vodohospodári nakúpili od minulého roka celkovo 111 kusov techniky za takmer 13,4 milióna eur. Mechanizmy si rozdelia jednotlivé odštepné závody po celom Slovensku.

"Uplynulých 30 rokov nebola takýmto spôsobom nakupovaná technika pre Slovenský vodohospodársky podnik (SVP)," skonštatoval dnes na slávnostnom odovzdávaní štátny tajomník envirorezortu Vojtech Ferencz. Technika má podľa jeho slov slúžiť na efektívne a rýchle riešenie protipovodňových situácií, ako aj údržbu a čistenie vodných tokov. Upozornil, že gro techniky SVP je zastaranej a potrebuje obmenu.



Vodohospodári si dnes prevzali 15 nákladných áut, sedem kráčajúcich rýpadiel a tri univerzálne dokončovacie stroje. "Náš podnik dlhé roky zápasí s problémom zastaranej a poruchovej techniky, z ktorej veľká časť je po dobe životnosti. Preto sme veľmi radi, že dnes môžeme prevziať moderné ťažké mechanizmy, ktoré veľmi potrebujeme. Rok 2015 bol pre náš podnik výnimočný. Ešte nikdy v jeho histórii sa nepodarila taká zásadná generačná obmena techniky," povedal šéf SVP Marián Supek.

Slovenský vodohospodársky podnik je správcom vodohospodársky významných tokov na celom území SR. Do jeho kompetencie spadajú okrem iného aj aktívne opatrenia v oblasti protipovodňovej ochrany. Tie zahŕňajú najmä udržiavanie korýt vodných tokov.