Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Vodohospodári vypustili derivačný kanál Krpeľany-Sučany-Lipovec

Derivačný kanál v Krpeľanoch. Foto: TASR/Miroslava Siváková

Povrch kanála podľa vodohospodárov najskôr dôkladne zbavia nečistôt vysokotlakovou vodnou dýzou. Následne natiahnu špeciálne asfaltové pásy.

Krpeľany 20. septembra (TASR) - Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) vypustil derivačný kanál Krpeľany - Sučany - Lipovec pre potreby sanácie prasklín, ktoré spôsobovali úniky vody zo sústavy Hornovážskej kaskády. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Podotkol, že kanálová sústava má už 66 rokov. "Z dlhodobého hľadiska sú označované za najproblémovejšie miesta jestvujúce schodiská, ale nájdu sa aj praskliny v opláštení, ktoré časom začnú spôsobovať problémy," uviedol.

Povrch kanála podľa vodohospodárov najskôr dôkladne zbavia nečistôt vysokotlakovou vodnou dýzou. Následne natiahnu špeciálne asfaltové pásy, ktoré sa systematicky prekladajú a za pomoci tepla lepia na betónový povrch. "S týmto druhom utesnenia máme dlhodobo dobré skúsenosti. V rámci revízie sme využili znížený stav aj na lakovanie už v minulosti izolovaného opláštenia, čím dosiahneme povrchovú obnovu materiálu, predĺžime jeho životnosť a izolačné vlastnosti. Zároveň sme odstránili aj naplavené sedimenty pred vodnou elektrárňou Lipovec," priblížili.

Pripomenuli, že už rok po vybudovaní kaskády, v roku 1958, udrela vlna storočnej vody. "Dosahovala prietok až 1904 kubických metrov za sekundu, pričom stály prevádzkový prietok disponuje 210 kubickými metrami za sekundu. Stavba vtedy obstála na výbornú, dokonca zabránila nevyčísliteľným škodám na ľudských životoch a domovoch obyvateľov priľahlých obcí," dodali.