Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vodu si pripomenuli aj v B. Bystrici na celoslovenskej konferencii

Aby potravina, ktorú si človek kúpi, nemohla poškodiť jeho zdravie, uviedol na dnešnej celoslovenskej konferencii v Banskej Bystrici k ...

Banská Bystrica 22. marca (TASR) – Voda a potravinová bezpečnosť je leitmotívom tohtoročného Svetového dňa vody, ktorý si pripomíname dnes. Potravinová bezpečnosť je podľa slov hlavného hygienika SR Gabriela Šimka základom, minimom, čo musíme zabezpečiť. Aby potravina, ktorú si človek kúpi, nemohla poškodiť jeho zdravie, uviedol na dnešnej celoslovenskej konferencii v Banskej Bystrici k Svetovému dňu vody 2012 s názvom Dostatok vody a potravín. Jej odborná časť sa zamerala najmä na vodu ako zložku v potravinovom reťazci.

Konferenciu zorganizovalo Združenie zamestnávateľov vo vodnom hospodárstve na Slovensku v spolupráci s Asociáciou vodárenských spoločností. Predseda výkonnej rady združenia Ján Munkáči pripomenul, že 22. marec vyhlásilo za Svetový deň vody Valné zhromaždenie OSN, takže je priestor na to, aby si ho široká aj odborná verejnosť nejakým spôsobom pripomenuli. "Pred 17 rokmi sa zaviedla na Slovensku tradícia a každoročne 22. marca si pripomíname svetový deň vody. Prvýkrát v 17-ročnej histórii organizujeme svetový deň vody v Banskej Bystrici," dodal Munkáči. V dopoludňajšom bloku zazneli slávnostné príhovory zúčastnených organizácií, popoludní konferencia pokračovala prednáškami.

Anna Grambličková, vedúca strediska chemicko–technologickej laboratórnej činnosti Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, si pripravila prednášku, ktorej podstatou je zabezpečenie kvality vody pri výrobe potravín, pri technologických úpravách potravín. Ako pre TASR pred svojím vystúpením poznamenala, voda je kvalitná vtedy, keď spĺňa všetky legislatívne požiadavky. "Čiže, je bezpečná po mikrobiologickej, biologickej, ale aj chemickej stránke," dodala Grambličková.

V súvislosti so zdrojmi pitnej vody Šimko pre TASR uviedol, že pokiaľ ide o Slovensko, môžeme byť zatiaľ spokojní. "Lebo my máme dobré zdroje pitnej vody a čo je dôležité, my máme väčšinu zdrojov, vlastne, spodné vody. Čiže, to je voda, ktorá nemusí byť nejakým spôsobom upravovaná." Samozrejme, aj v rámci Slovenska sa dá hovoriť o rozdieloch. "Niektoré lokality sú na tom veľmi dobre, niektoré majú možno trochu problémy. Ale dá sa povedať, že Slovensko je veľmi dobre pokryté sieťou verejných vodovodov a zásobenie obyvateľstva je na veľmi dobrej úrovni." V každom prípade si podľa Šimka treba chrániť vodné zdroje, nielen podzemné, ale aj povrchové toky, pretože v niektorých lokalitách sa musí upravovať povrchová voda.