Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Vojaci si pripomenuli 30 rokov spolupráce s Národnou gardou Indiany

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Súčasťou nastúpených jednotiek boli okrem slovenských vojakov aj vojaci národnej gardy, ktorí sa budú v nasledujúcich dňoch zúčastňovať na vojenskom cvičení Slovenský štít 2024.

Banská Bystrica 15. mája (TASR) - Tridsať rokov vzájomnej spolupráce si vojaci Ozbrojených síl (OS) SR a americkej Národnej gardy štátu Indiana pripomenuli v utorok (14. 5.) slávnostným nástupom v priestoroch Múzea SNP v Banskej Bystrici. TASR o tom v stredu informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

"USA sú pre nás strategickým partnerom najmä v oblasti obrany a bezpečnosti našej vlasti. Práve program štátneho partnerstva s Indianou a jej národnou gardou je príkladom úspešnej medzinárodnej spolupráce s významným dosahom na budovanie moderných ozbrojených síl," konštatoval pred nastúpenými vojakmi náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. Zároveň vyzdvihol úroveň výmeny skúseností počas spoločných vojenských cvičení, ako aj spoločného nasadenia v krízových oblastiach sveta, akými boli Afganistan a Irak.

"Pred 30 rokmi sme sa zaviazali k spolupráci a partnerstvu s Národnou gardou štátu Indiana a dnes, keď sa pozrieme späť, môžeme s hrdosťou povedať, že sme dosiahli neuveriteľné výsledky," zhodnotil štátny tajomník ministerstva obrany Igor Melicher.

Veľvyslanec USA na Slovensku Gautam A. Rana pripomenul dôležitosť takýchto partnerstiev, ktoré sú teraz dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Posúvajú naše armády do budúcnosti a zároveň prispievajú k vyššej bezpečnosti krajín.

Ako zdôraznil veliteľ Národnej gardy štátu Indiana Roger Dale Lyles, Slovensko bolo ešte pred vstupom do NATO pripravené poskytnúť svoje sily a prostriedky pri napadnutí Spojených štátov v septembri 2001. Na mieste prečítal proklamáciu guvernéra Indiany, vydanú pri príležitosti osláv 30. výročia programu štátneho partnerstva.

Súčasťou nastúpených jednotiek boli okrem slovenských vojakov aj vojaci národnej gardy, ktorí sa budú v nasledujúcich dňoch zúčastňovať na vojenskom cvičení Slovenský štít 2024.