Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Vojenský archív v Trnave archivuje všetky vojenské spisy už 45 rokov

Vojenský archív v Trnave Foto: TASR/Peter Kollár

Za 45 rokov pôsobenia archívu v Trnave vypracovali naši zamestnanci viac ako 900-tisíc rôznych výpisov, odpisov, potvrdení a kópií pre žiadateľov.

Trnava 10. októbra (TASR) – Vojenský archív v Trnave, ktorý je jedinou inštitúciou svojho druhu na Slovensku, zhromažďuje v súčasnosti niekoľko miliónov kusov dokumentov, ktoré, zoradené za sebou, by mali dĺžku 33,7 kilometra. Archív je centrálnou registratúrou rezortu obrany a v týchto dňoch oslavuje 45 rokov od presťahovania z Hradca Králové. Pri tejto príležitosti pripravil konferenciu, nad ktorou prevzal záštitu minister obrany Martin Glváč.

Pozvanie na konferenciu, ktorá bude vo štvrtok 11. októbra, prijali aj zástupcovia vojenských archívov krajín V4. "Máme takto, okrem iného, možnosť porovnať si podmienky pre prácu," povedal dnes pre TASR riaditeľ archívu v Trnave Jozef Petráš. "Vieme, že českí kolegovia nás predbehli v oblasti digitalizácie archívnych fondov, poľskí v organizácii archívu," dodal Petráš.

Trnavský archív dlhodobo bojuje s kritickým stavom budovy, v ktorej sídli. Je to komplex objektov zo 17. storočia, národná kultúrna pamiatka, ktorý bol postavený pre prvú Trnavskú univerzitu. Viaceré časti sú ešte v pôvodnom stave a ako celok potrebám archívnictva nevyhovujú. Podlahy na poschodiach objektov nie sú napríklad všade schopné niesť záťaž dokumentov, preto musia byť rozložené po podlahách. O výstavbe nového archívu sa hovorí už viac ako desaťročie a mala podporu niekoľkých predchádzajúcich ministrov obrany. "Od roku 2005 nám bolo ponúknutých na presťahovanie deväť vojenských a osem civilných objektov. Po skúsenostiach zo zahraničia sa javí ako optimálny variant výstavba nového archívu," dodal Petráš. Pre archív poskytlo mesto Trnava aj pozemok, začatie prác sa však stále odďaľuje.

"V našom archíve sú okrem iného osobné spisy generálov, dôstojníkov, práporčíkov z Čiech i Slovenska od ročníka narodenia 1906 až do rozdelenia Československa a spisy mužstva a poddôstojníkov od ročníka narodenia 1921. Spolu ich je to 13 miliónov," ilustroval Petráš. "Za 45 rokov pôsobenia archívu v Trnave vypracovali naši zamestnanci viac ako 900 tisíc rôznych výpisov, odpisov, potvrdení a kópií pre žiadateľov. Len v posledných piatich rokoch ich vydali vyše 50 tisíc a zároveň prevzali 3042 bežných metrov nových dokumentov," dodal Petráš. Centrálna registratúra slúži potrebám ozbrojených síl a bezpečnostných zborov Slovenskej i Českej republiky a je zároveň servisom pre občanov oboch krajín, zahraničia i ďalšie organizácie.