Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Voľba nového miestneho kontrolóra v Rači bude 19. apríla

Račianske vinice, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Na zvolenie miestneho kontrolóra je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov miestneho zastupiteľstva. 

Bratislava 30. marca (TASR) – O novom miestnom kontrolórovi v bratislavskej Rači by mali v tajnom hlasovaní rozhodnúť račianski poslanci 19. apríla. Na tento deň totiž vyhlásilo miestne zastupiteľstvo jeho voľbu. Záujemcovia, ktorí sa chcú stať kontrolórom v Rači, musia svoju prihlášku do podateľne miestneho úradu doručiť najneskôr do 5. apríla do 12.00 h. Informuje o tom mestská časť na svojej webovej stránke.

Predpokladom na výkon funkcie kontrolóra je podľa samosprávy ukončené minimálne úplne stredné vzdelanie a bezúhonnosť. Nový miestny kontrolór by mal po zvolení nastúpiť do pracovného pomeru najskôr 20. apríla. Jeho funkčné obdobie bude trvať šesť rokov.

Na zvolenie miestneho kontrolóra je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov miestneho zastupiteľstva. Kontrolórovi vzniká po zvolení nárok na uzavretie pracovnej zmluvy s obcou. Pracovný pomer možno dohodnúť aj na kratší pracovný čas, jeho dĺžku určí zastupiteľstvo pred vyhlásením voľby kontrolóra.

Miestne zastupiteľstvo ešte 15. decembra 2015 uznesením vyhlásilo voľbu miestneho kontrolóra Rače na roky 2016-2022 na 16. februára. Tá sa však neuskutočnila, pretože zastupiteľstvo nebolo uznášaniaschopné. Z tohto dôvodu bolo potrebné vyhlásiť uznesením nový deň konania volieb. V rámci predošlej voľby kontrolóra dostala mestská časť 12 prihlášok.