Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

K volebným urnám stále mieria voliči, ale Bratislava hlási nízku účasť

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Prvé výsledky by sa mohli objaviť už po pol jedenástej večer.

Bratislava 9. novembra (TASR) – Voľby do vyššieho územného celku (VÚC) prebiehajú počas celého dňa v hlavnom meste pokojne. Bratislavské volebné okrskové komisie riešili len menšie problémy, kedy museli napríklad nahrádzať členov komisií. Viaceré samosprávy avizujú, že účasť voličov v týchto voľbách je nízka, ale stále ešte k urnám prichádzajú.

"Voľby tak, ako počas celého dňa, prebiehajú pokojne, pomaly sa blíži zatvorenie volebných miestností, tak snáď by sa už do konca nemalo nič stať," uviedol pre TASR Ján Keselý, predseda volebnej komisie Bratislavského samosprávneho kraja. Podotkol, že tento typ volieb aj po iné roky prebieha pokojne, a to aj pre ich nižšiu účasť. "Ľudia všeobecne nemajú o župné voľby záujem, hoci kampaň hlavne v Bratislave bola teraz taká tvrdá, akoby išlo o parlamentné voľby," podotkol Keselý s tým, že voličov to však asi nepritiahlo.

Najviac oprávnených voličov dnes mohlo voliť v bratislavskej Petržalke, a to 101.322, ktorí mohli odovzdať svoj hlas do 102 volebných okrskov. Naopak, po jednom okrsku mali malé mestské časti, Devín, Čunovo i Jarovce. Tie jediné počas dňa vzhľadom na svoju veľkosť hlásili dobrú volebnú účasť. Samosprávy odhadujú, že bude vyššia ako priemer Bratislavy. Voličov však mohlo dnes ovplyvniť aj daždivé počasie, zhodovali sa počas dňa samosprávy.

Viacerí predsedovia okrskových komisií aj samotní voliči počas dňa TASR potvrdili, že o kompetenciách samosprávnych krajov veľa nevedia. "Ľudia si myslia, že vyššie územné celky sú zbytočné, akási inštitúcia navyše, nevedia, čo robia župani, čo pod nich patrí, aj preto je účasť taká nízka, aká je. Keď sa naposledy volil starosta, museli sme ešte pridávať plenty," poznamenala referentka pre voľby v Rusovciach Daniela Plišňáková, kde obyvatelia dnes odovzdávali svoj hlas v troch okrskoch.

Volebné miestnosti zatvárajú o 22.00 h. Priebežne bude výsledky zverejňovať Štatistický úrad SR na dvoch webstránkach - www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Prvé by sa mohli na webe objaviť po pol jedenástej večer.