Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Kandidáta na predsedu BBSK Ľ. Kaníka podporia aj Most-Híd a SaS

Ľudovít Kaník Foto: TASR/Michal Svítok

Na banskobystrickom Moyzesovom námestí dnes oficiálne začal svoju predvolebnú kampaň a predstavil jej symbol - lipu.

Banská Bystrica 15. júna (TASR) - Prioritou kandidáta na post šéfa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ľudovíta Kaníka je zníženie nezamestnanosti a vytvorenie nových pracovných miest v kraji. Na banskobystrickom Moyzesovom námestí dnes oficiálne začal svoju predvolebnú kampaň a predstavil jej symbol - lipu ako návrat vitality a nového života do "chátrajúceho" kraja.


Kaník (poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS) pôjde do volieb nielen s podporou SDKÚ-DS, ale aj strany Most-Híd a ako informoval, jeho kandidatúru aj kandidatúru na poslancov samosprávneho kraja podporuje tiež strana SaS. "Otvárame tiež obrovský priestor pre nezávislých kandidátov, ktorí sú pre nás rovnocennou súčasťou - našej kandidátnej listiny," povedal.

Ako na tlačovej konferencii na námestí ďalej uviedol, Banskobystrický kraj, ktorý dlhodobo chátra, potrebuje "nový život", aby mohol svoj potenciál rozvinúť. Do kraja je podľa Kaníka potrebné vrátiť moderný priemysel, oživiť poľnohospodárstvo, skvalitniť cestné spojenie, súrnu opravu potrebujú mnohé školy, nemocnice. Treba tiež zlepšiť tvorbu nových pracovných miest.

Takéto možnosti sú podľa neho v návrate priemyslu do BBSK, ktorý bol kedysi významným priemyselným centrom, či v rozvinutí ekologicky orientovanej energetiky a ďalších oblastiach, ako je cestovný ruch, obnova kultúrneho dedičstva, revitalizácia krajiny. Tu je podľa neho možnosť vytvoriť až desaťtisíce trvalých pracovných miest. Kaník pripomenul, že v Banskobystrickom kraji je dnes nezamestnanosť na úrovni 19,8 %.

Lipa je podľa Kaníka strom pevne spojený s históriou nášho národa. Listy v tvare srdca zasa symbolizujú srdce Slovenska – Banskobystrický kraj. Na Moyzesovom námestí spolu s predstaviteľmi SDKÚ-DS po rokovaní Ústrednej rady zasadil prvú župnú lipu, pritom chce takýchto stromov zasadiť počas kampane desiatky. "Chcem, aby sme touto činnosťou symbolizovali, že prinášame do všetkých kútov regiónov nášho Banskobystrického kraja – srdca Slovenska, nový život," dodal kandidát na župana.