Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

E. JURINOVÁ: Som odhodlaná meniť žilinskú župu k lepšiemu

Na snímke vpravo kandidátka na predsedníčku Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová reaguje na zverejnené neoficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov Štatistickým úradom SR dňa 5. novembra 2017 v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V parlamente sa nová predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja venovala sociálnym službám a otázke pomoci ľuďom. Plánuje v tom aj naďalej pokračovať.

Žilina 5. novembra (TASR) – Historicky prvú predsedníčku vyššieho územného celku (VÚC) na Slovensku Eriku Jurinovú (OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS) priebežné volebné výsledky veľmi prekvapili. Ako uviedla počas čakania na oficiálne výsledky volieb vo svojej základni v Žiline, očakávala, že medzi ňou a bývalým predsedom Jurajom Blanárom (Smer-SD) to bude tesnejší súboj.

„Môžeme sa tešiť, že budeme mať prvú županku. Ale keď pozeráme po Slovensku, tak naozaj dôležité je, že všade ľudia ukázali, že chcú zmenu,“ povedala Jurinová. Dodala, že na ňu síce padla ťažoba zodpovednosti, no zároveň aj odhodlanie meniť župu k lepšiemu.

V parlamente sa nová predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) venovala sociálnym službám a otázke pomoci ľuďom. Plánuje v tom aj naďalej pokračovať. „Prvé dve opatrenia, ktoré by som chcela zaviesť, je zriadiť fond na podporu rodín, ktoré sú v ťažkej životnej situácii, a rodinné vstupné do zariadení, ktoré má v správe VÚC,“ informovala Jurinová. Verí, že tým pomôže spoločnosť skultúrniť a rodičia sa nebudú báť, či si budú môcť dovoliť pri viacerých deťoch ísť do múzea.

Okrem modernizácie nemocníc a získavania zariadenia chce zásadné zmeny urobiť v oblasti dopravy, integrácie, infraštruktúry ciest a ich opravy. „Tiež sa o tom rozpráva na žilinskej župe, ale reálne kroky vidieť veľmi málo. Dôležitá je prepojiteľnosť dopravy, možnosť cestovať na jeden cestovný lístok či zamyslieť sa aj nad zmluvami, ktoré sú uzatvorené s jednotlivými prepravcami,“ doplnila novozvolená predsedníčka.

Zároveň sľúbila, že všetko, čo pomáha ľuďom, zachová aj naďalej. „Veľmi ma mrzí, že sa vytvorila taká štvavá kampaň voči mne, aby ľuďom nahnali strach. V žiadnom prípade nebudem ani rušiť projekty bývalého župana, ktoré boli dobre rozbehnuté,“ prízvukovala. Nová predsedníčka ŽSK chce, aby ľudia cítili blízkosť toho, čo pre nich robí župa.