Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Voľby do VÚC v Trenčianskom kraji predĺžil výpadok prúdu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Čas konania volieb museli pre večerný výpadok prúdu predĺžiť v deviatich okrskoch v Hornej Súči, Dolnej Súči a Hrabovke v Trenčianskom okrese. Obyvatelia tam môžu prísť k urnám do 23.15 h.

Trenčín 4. novembra (TASR) - Priebeh sobotných volieb v Trenčianskom kraji je doposiaľ pokojný, Volebná komisia Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) nezaznamenala podnety či porušenie zákona, povedala pre TASR jej predsedníčka Marta Šajbidorová.

V Lubine v okrese Nové Mesto nad Váhom skolaboval člen okrskovej volebnej komisie, jeho stav je stabilizovaný, krátko po 18.00 h vypadol vo viacerých obciach Trenčianskeho okresu prúd, pripomenula Šajbidorová.

Členovia komisie podľa nej skontrolovali počas dňa viaceré okrsky. "Volebná účasť v kraji by mala byť vyššia ako pri posledných voľbách do vyšších územných celkov," odhadla.

Pokojný priebeh volieb v kraji potvrdila pre TASR aj trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Čas konania volieb museli pre večerný výpadok prúdu, ktorý trval vyše hodiny, predĺžiť konkrétne v deviatich okrskoch v Hornej Súči, Dolnej Súči a Hrabovke v Trenčianskom okrese. Obyvatelia tam môžu prísť k urnám do 23.15 h. V nadväznosti na to sa o ten čas predĺžilo v kraji aj volebné moratórium. V súvislosti s prerušením dodávky elektriny, ktorá zasiahla aj časť obce Skalka nad Váhom koná aj polícia. Preveruje podozrenie zo spáchania trestného činu poškodzovania verejnoprospešného zariadenia. "Pravdepodobnou príčinou výpadku bolo strhnutie elektrického vedenia nákladným vozidlom pri vykonávaní zemných prác," povedala Antalová.

Voliči majú možnosť svoj hlas odovzdať v rámci deviatich volebných obvodov v 646 okrskoch. Najviac ich je vo volebnom obvode Prievidza, a to 114, najmenej - 32 vo volebnom obvode Myjava.

O dôveru voličov sa v TSK uchádza sedem kandidátov na predsedu, o 47 kresiel v Zastupiteľstve TSK bojuje 271 kandidátov.

V regionálnych voľbách v novembri 2013 sa v TSK o predsedovi rozhodlo už v prvom kole, druhé kolo volieb preto nebolo. Volebná účasť v prvom kole bola v TSK 17,37 percenta, čo bolo najmenej spomedzi všetkých samosprávnych krajov.