Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Volička v Bratislave prišla dať svoj hlas v župane a s natáčkami

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

V Novom Meste či v Dúbravke dnes nahrádzali členov volebných komisií, v Karlovej Vsi zase chcela jedna z obyvateliek voliť aj za svoju dcéru.

Bratislava 9. novembra (TASR) – V župane a s natáčkami vo vlasoch dnes prišla do jednej z volebných miestností v bratislavskom Starom Meste odovzdať svoj hlas žena-volička. "Chcela odvoliť a nakoniec zistila, že nepatrí ani do daného volebného okrsku a musela ísť do inej školy," povedala pre TASR staromestská hovorkyňa Alexandra Obuchová.

V Novom Meste či v Dúbravke dnes nahrádzali členov volebných komisií, v Karlovej Vsi zase chcela jedna z obyvateliek voliť aj za svoju dcéru na základe splnomocnenia a na Kramároch v priebehu dňa vypadlo kúrenie a samospráva musela operatívne zabezpečovať ohrievače. Viaceré bratislavské mestské časti však hlásia pokojný priebeh volieb do vyššieho územného celku (VÚC), bez výtržností či väčších problémov. Potvrdzuje to aj Ján Keselý, predseda volebnej komisie Bratislavského samosprávneho kraja. "Nemáme žiadne podnety alebo sťažnosti, všetko prebieha tak, ako má. Nikto nám taktiež nevolal na našu oficiálnu linku," uviedol pre TASR.

Samosprávy sa však zhodujú v tom, že účasť obyvateľov na regionálnych voľbách je nízka. Hoci podľa niektorých popoludní zavítalo do volebných miestností viac voličov ako v predpoludňajších hodinách, stále ich je málo. "Účasť je možno zatiaľ o niečo nižšia ako bola pred štyrmi rokmi, ale iba v niektorých okrskoch. Navečer prichádza viac voličov a popoludňajšia účasť je oproti predpoludniu už teraz vyššia," uviedla Obuchová. Hovorca Nového Mesta Marek Tettinger rovnako opisuje, že po zotmení si to do volebných miestností v mestskej časti namierilo viacero mladých ľudí. Vyššiu účasť oproti zvyšku Bratislavy avizujú akurát menšie mestské časti, Jarovce či Čunovo. "Určite budeme mať vyššiu volebnú časť, ako je bratislavský priemer," avizuje starosta Jaroviec Pavel Škodler.

Niektorí Bratislavčania chodia podľa vyjadrení okrskových volebných komisií voliť pripravení a informovaní, iní nie. Prichádzajú teda aj takí, ktorí majú nejasnosti o spôsobe voľby a nechávajú si od členov komisií vysvetliť, koľko kandidátov za poslancov môžu zakrúžkovať, prípadne čo sa stane, ak zakrúžkujú menší počet, než to umožňuje počet mandátov v danom volebnom obvode. "Pomer medzi voličmi, ktorí v tom majú jasno a tými, ktorí majú v spôsobe voľby pochybnosti, je asi 50 na 50," uviedla pre TASR Mária Štarková, ktorá je poverená organizáciou volieb v bratislavskom Lamači. Dodala, že doplňujúce otázky kladú najmä starší ľudia. Podľa predsedníčky okrskovej volebnej komisie v Záhorskej Bystrici Silvie Jánošovej, v mestskej časti sa až 80 percent voličov ešte na niečo opýta, prípadne si niečo ujasňuje.

Podľa Gabriela Kosnáča, povereného organizáciou volieb v Dúbravke sa zase zdá, že mnohí voliči sa o tom, koho budú voliť, rozhodujú až za samotnou plentou. "Niektorí tam ostávajú aj 5 až 6 minút," opísal. V bratislavskej Petržalke zase voliči na Nobelovom námestí vedeli ako a koho voliť, väčší chaos ale mali v tom, čo všetko budú mať v kompetencii nimi zvolení župan a poslanci. "Predsedu kraja majú zväčša vybraného, nevedia sa ale dobre zorientovať medzi poslancami," podotýka zase Dagmar Tittelová, zapisovateľka jednej z okrskových komisií v Základnej škole Ivana Bukovčana v Devínskej Novej Vsi.

Volebné miestnosti zostanú otvorené dnes do 22.00 h.