Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Pri výbuchu granátu v Novákoch utrpel vážne zranenie 36-ročný muž

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Po prvotnom ošetrení ho záchranári s poranením brucha, hlavy a ruky vo vážnom stave previezli do nemocnice v Bojniciach.

Nováky 22. októbra (TASR) - Pri výbuchu granátu na strelnici utrpel dnes o 9.50 h zranenie 36-ročný muž. K výbuchu prišlo vo vojenskom Centre testovania munície v Novákoch. Hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel informoval, že muža po prvotnom ošetrení záchranári s poranením brucha, hlavy a ruky previezli vo vážnom stave do nemocnice v Bojniciach.

Ako uviedol hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga, ide o civilného zamestnanca centra, ktorý utrpel zranenie pri funkčných skúškach granátov URG-86. "Na miesto nešťastia smeruje štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. Udalosť vyšetruje Vojenská polícia Ministerstva obrany SR," doplnil.

Štátna polícia momentálne čaká na policajných pyrotechnikov, ktorí dôkladne skontrolujú a ohliadnu miesto, na ktorom došlo k výbuchu. "Až potom policajný vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru z Prievidze spolu s kriminalistickým technikom začnú s ohliadkou miesta činu a ostatnými úkonmi," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Elena Antalová.

Riaditeľ Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach Ján Belanský potvrdil, že zranený muž je v bojnickej nemocnici. "Muž je hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny a podrobuje sa vyšetreniam. Je vo vážnom stave, ale stabilizovaný," informoval.

MO SR urobí všetko pre to, aby sa dnešný výbuch v Novákoch vyšetril


Ministerstvo obrany (MO) SR urobí všetko pre to, aby sa dnešný výbuch v Centre testovania munície v Novákoch, pri ktorom utrpel ťažké zranenie 36-ročný muž, vyšetril a zistila sa príčina nešťastia. Vyhlásil to štátny tajomník MO SR Miloš Koterec s tým, že rezort obrany preveril situáciu a vyšetrovanie udalosti sa už začalo.

"Hlavne nám v súčasnosti záleží na tom, aby sa zranený pán inžinier uzdravil. Jeho zdravotný stav je stabilizovaný a je prevezený do Fakultnej nemocnice v Martine," uviedol Koterec.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek pripomenul, že minulý rok v marci došlo k podobnej nešťastnej udalosti, pri ktorej zahynul jeden zamestnanec muničného skladu, kde došlo k výbuchu granátu URG-86. "Opatrenia, ktoré sme urobili, boli okamžité, zrušili a zakázali sme používanie týchto granátov v celých silách. Ten zákaz platí dodnes," upozornil s tým, že každý jeden granát je röntgenovaný a röntgenovanie vykonáva špeciálne pracovisko, ktoré majú ozbrojené sily tiež v Novákoch. "Do dnešného dňa bolo skontrolovaných 68.000 kusov granátov URG-86 z celkového počtu 208.000. Zistili sme u týchto granátov viacero chýb, najväčším problémom sú chýbajúce dištančné kolíky. Vyžiadali sme si laboráciu týchto granátov a celú sériu sme začali prelaborovávať," doplnil s tým, že sériu, v rámci ktorej došlo k výbuchu uplynulý rok, nekontrolovali, ale úplne zničili.

Granáty, ktoré dnes prechádzali testovaním, boli podľa slov Vojteka prekontrolované predchádzajúci deň röntgenom a všetky granáty vykázali všetky mechanické časti. "Dnes boli vykonávané funkčné skúšky granátov. Celkovo odskúšali 23 granátov, ktoré vykazovali všetky známky správnosti, pravdepodobne pri odhode 24. granátu došlo k jeho iniciácii. Zamestnanec mal všetky ochranné prvky, ktoré mal mať, napriek tomu utrpel zranenia," dodal Vojtek.

Udalosť budú vyšetrovať orgány činné v trestnom konaní, ozbrojené sily budú podľa slov Vojteka dnes kontrolovať, čo sa vlastne stalo. "Odborníci budú skúmať, ako mohlo dôjsť k iniciácii granátu, keď tam boli všetky mechanické časti, tak ako majú byť," ozrejmil.

Trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová ubezpečila, že obyvatelia z okolia sa nebezpečenstva výbuchu obávať nemusia.

Ako uzavrel Vojtek, je možné, že výsledkom záverečných opatrení bude, že sa tohto typu granátov už vôbec nebude nikto dotýkať a všetkých zostávajúcich 130.000 granátov spália.

TASR prináša chronologický prehľad prípadov výbuchov vo VOP Nováky.

2. marca 2007 - Výbuch presne nezisteného množstva výbušnej látky vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky spôsobil deštrukciu delaboračnej haly a usmrtil osem pracovníkov. Mnohopočetné vážne zranenia utrpel jeden zamestnanec a ďalších 20 utrpelo ľahšie zranenia. Spôsobená škoda na majetku VOP, ako aj ďalšom hnuteľnom a nehnuteľnom majetku sa vyšplhala na viac ako dva milióny eur.



7. marca 2012 - O 13.17 h došlo v Muničnom sklade v Novákoch počas inventarizácie k výbuchu munície URG-86 (univerzálny ručný granát). K výbuchu došlo pravdepodobne z dôvodu samovoľnej iniciácie. Tento typ munície bol vyrobený v roku 1997 vo VOP Nováky. Pri skúškach tejto munície v roku 2006 v Centre testovania munície v Novákoch sa zistili nedostatky. Niekoľko testovaných kusov nevybuchlo – zlyhanie časovej funkcie. Testované granáty boli bezpečné pre hádzajúceho, ale nespoľahlivé pre požadovanú funkciu. Výbuch granátu si vyžiadal jednu obeť, traja ľudia utrpeli zranenia.