Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Voznická škola už žiakov neprivíta, budú z nej nájomné byty

Vo Voznici už škola neprivíta svojich žiakov. Školské lavice nebudú potrebné. Foto: Ilustračné foto TASR

Financovať školu s 11 žiakmi by tak bolo podľa starosta Kamila Blaha neudržateľné.

Voznica 26. augusta (TASR) - Vo Voznici, nachádzajúcej sa neďaleko Žarnovice, ostanú tento školský rok brány základnej školy (ZŠ) zatvorené.

Pre nedostatok žiakov boli starosta i poslanci nútení ZŠ celkom zrušiť. Namiesto školských lavíc tak zaplnili priestory budovy robotníci. Obec sa totiž rozhodla prebudovať školu na bytové jednotky.

"Pri zápise do nového školského roka sme zistili, že nám počet z plánovaných 16 detí klesol na 11. To nás zaskočilo," podotkol starosta Kamil Blaho. Rozdiel vznikol podľa jeho názoru tým, že sa niektorí rodičia rozhodli svoje deti zapísať do škôl v neďalekej Žarnovici.

Financovať školu s 11 žiakmi by tak bolo podľa jeho slov neudržateľné. "Už 16 žiakov bol stav, že sme museli školu dotovať z vlastných a sponzorských prostriedkov," podotkol. Z obecnej kasy tak za posledné štyri škola vytiahla ročne približne 9000 až 10.000 eur.

Ani výhľad na ďalšie roky nebol podľa Blaha optimistický, preto boli nútení školu zrušiť. "Pri súčasnom systéme odmeňovania by sme potrebovali na normálny chod školy približne 23 až 25 detí, ale to nehrozí," zhodnotil.

Obec má v súčasnosti 640 obyvateľov a ich priemerný vek je 40 rokov. Za posledných desať rokov zostarlo podľa Blaha obyvateľstvo Voznice o tri roky. V budove bývalej školy chce teraz obec vybudovať nájomné byty. "S prácami sme už aj začali. Malo by tam vzniknúť desať bytov," dodal starosta.