Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Vrakuňa organizuje okrúhle stoly k najväčším problémom mestskej časti

Z tlačovej konferencie Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja (IRBK) k skládke toxického odpadu Mlynské rameno Bratislava 12. februára 2015. Na snímke občiansky aktivista Juraj Štubniak. Foto: TASR/Pavol Neubauer

Samospráva chce prostredníctvom okrúhlych stolov spoznať názory verejnosti a integrovať čo najviac občanov do správy veci verejných. Prvý okrúhly stôl sa uskutoční v utorok 26. januára o 17.30.

Bratislava 24. januára (TASR) - Bratislavská mestská časť Vrakuňa organizuje budúci týždeň (26.-28.1.) tri odborné okrúhle stoly k problémom, ktoré ju najviac trápia. Témami diskusií budú bezpečnosť, toxická skládka a riešenia v oblasti dopravy. "Naším cieľom je podporiť rozvoj vrakunskej komunity a posunúť sa v riešeniach problémov, ktoré trápia našu mestskú časť," povedal starosta Vrakune Martin Kuruc.

Samospráva chce prostredníctvom okrúhlych stolov spoznať názory širokej verejnosti a integrovať čo najviac občanov do správy veci verejných. "Okrúhle stoly organizujeme v spolupráci s odborníkmi, relevantnými inštitúciami a tretím sektorom," priblížil starosta. Všetky okrúhle stoly sú verejné, rozoberať sa na nich budú podľa samosprávy pre ňu prioritné témy, v rámci ktorých už minulý rok spustila sériu krokov.

Prvý okrúhly stôl sa uskutoční v utorok 26. januára o 17.30 h a bude venovaný bezpečnosti vo Vrakuni. "Hlavnými témami budú zlepšenie kvality života a bezpečnosti v Pentagone a jeho okolí," uviedol hovorca Vrakune Tomáš Zajac. Diskutovať sa tu bude aj o presťahovaní policajnej stanice, bezpečnostných kamerách a spolupráci s tretím sektorom. Medzi pozvanými inštitúciami sú Ministerstvo vnútra SR, Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave, ako aj dotknuté občianske združenia.

O deň neskôr, v stredu 27. januára, o 17.30 h sa začne druhý okrúhly stôl, ktorý bude venovaný toxickej skládke bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova. "Témami budú najmä financovanie, technické riešenie, určovanie povinnej osoby a dohodnutie ďalšieho postupu," povedal Zajac. Rokovať prídu zástupcovia rezortu životného prostredia, Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a ďalší odborníci.

Tretí okrúhly stôl sa uskutoční vo štvrtok 28. januára o 17.30 h. Prioritnými témami budú vybudovanie železničnej zastávky vo Vrakuni, vnútromestský obchvat II/572, diaľničný obchvat D4 a R7. Taktiež sa tu bude riešiť preferencia verejnej dopravy, cyklotrasy, parkovanie, linkovanie spojov MHD a revitalizácia zastávok. Okrem ministerstva dopravy sú k okrúhlemu stolu pozvaní Bratislavský samosprávny kraj, Krajský dopravný inšpektorát, hlavné mesto, ako aj občianske združenia Bratislava Inak či združenie 2572.

"Všetky okrúhle stoly sa uskutočnia v Polyfunkčnom objekte 221 na Poľnohospodárskej ulici vo Vrakuni," dodal Zajac.