Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Vranov nad Topľou sa púšťa do tradičného boja s čiernymi skládkami

Ilustračná foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Samospráva v minulom roku dala vyviesť z divokých skládok vyše 50 ton odpadu, za čo zaplatila približne 5000 eur.

Vranov nad Topľou 10. apríla (TASR) - Do boja s čiernymi skládkami sa púšťa v tomto jarnom období už tradične aj mesto Vranov nad Topľou. Vo viacerých okrajových lokalitách mesta pribudli počas poslednej zimy tony odpadu.

"Ide o problém, ktorý sa nám s nástupom jari pravidelne opakuje. Podstatnú časť divokých skládok na území mesta tvorí veľkoobjemový odpad," informovala TASR hovorkyňa Mestského úradu vo Vranove nad Topľou Eva Mitaľová.

Ako dodala, z divokých skládok dala vyviezť samospráva v minulom roku vyše 50 ton odpadu, za čo zaplatila približne 5000 eur. "Najväčšia nelegálna skládka bola pri meliorizačnom kanáli Kopanec. Na jej likvidáciu minulo mesto približne 1500 eur," konkretizovala hovorkyňa.

K ďalším lokalitám, kde sa pravidelne hromadí odpad, patria napríklad priestranstvá pri garážach na Sídlisku Juh ako aj na Hronského a Komenského ulici. S čiernymi skládkami zápasí mesto i na Zimnej či Tehelnej ulici, v časti Čemerné alebo na Rodinnej oblasti.

Spomínané lokality sú v tejto súvislosti momentálne pod drobnohľadom mestskej polície, ktorá sa rozhodla tvorcov čiernych skládok prísne sankcionovať. "Vo viacerých prípadoch už došlo aj k postihu. Pripomínam len, že fyzickej osobe môžeme uložiť pokutu do výšky 33 eur, právnickej môže uložiť mesto sankciu až do výšky 6600 eur," povedal pre TASR náčelník Mestskej polície vo Vranove Jozef Uhlík.

Ilustračné foto
Foto: TASR

Mestská polícia vyzýva Vranovčanov, aby prestali s vývozom odpadu na divoké skládky a aby ich radšej privážali do areálu zberného dvora na Toplianskej ulici. "Zdôrazňujem, že na tomto mieste môže odovzdať každý obyvateľ mesta svoj odpad úplne bezplatne. Vzhľadom na riziko hroziacich pokút je to určite lacnejšia alternatíva, ktorá je zároveň šetrná k životnému prostrediu," podotkol Uhlík.

Ochrancovia verejného poriadku žiadajú verejnosť o spoluprácu pri odhaľovaní pôvodcov divokých skládok na území mesta. Paradoxné je, že pomocnú ruku im v tejto súvislosti podávajú pomerne často aj samotní previnilci. Spolu s vyhodeným odpadom sa totiž spravidla zbavujú aj rôznych písomností, ktoré obsahujú ich meno a miesto trvalého bydliska. S takýmto prípadom sa stretli mestskí policajti aj dnes v lokalite Rodinná oblasť.