Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VRANOV: Výrub drevín, ktorý spôsobil rozruch, už preveruje prokuratúra

Vo Vranove nad Topľou vyvolal v týchto dňoch rozruch výrub drevín realizovaný pri časti mesta s názvom Vinice. Spomínanú ťažbu už preveruje prokuratúra. Na videosnímke zhromaždené drevo po výrube v časti Vinice vo Vranove nad Topľou. Foto: TASR/Tomáš Doboš

K výrubu došlo pri časti mesta s názvom Vinice.

Vranov nad Topľou 11. februára (TASR) - Vo Vranove nad Topľou vyvolal v týchto dňoch rozruch výrub drevín realizovaný pri časti mesta s názvom Vinice. Spomínanú ťažbu už preveruje prokuratúra.

"V prvom rade voči čomu mám výhrady, je to, že predseda spoločenstva, skôr než začal robiť výrub, neupovedomil nás ako väčšinových vlastníkov pozemkov, že čo sa tu ide vlastne robiť," povedal pre TASR Michal Geci - Borov z pozemkového spoločenstva Hura Vranov - Dlhá.

Podielnik má preto podozrenie, či v tomto prípade nedošlo k trestnému činu - porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku. Upozornil tiež na možné spáchanie trestného činu - porušovanie ochrany rastlín a živočíchov. Niektoré odstránené dreviny mali totiž podľa jeho poznatkov hrubší priemer v porovnaní s maximálnou hrúbkou kmeňa, ktorú odobrili pre uvedený výrub úrady.

"Chcem sa zároveň spýtať, keď príde obdobie dažďov, čo bude? Každý strom predsa spevňuje svah, nebolo to odobrené na holorub, stromy tu mali ostať. To, čo sa tu stalo, je dielo skazy, vyzerá to tu ako po víchrici," sťažuje sa Geci - Borov.

Na videosnímke plocha po výrube drevín v časti Vinice vo Vranove nad Topľou.
Foto: TASR/Tomáš Doboš


Nespokojný podielnik, zastupujúci údajne väčšiu skupinu vlastníkov, podal v súvislosti so svojimi podozreniami podanie na prokuratúru, aby zákonnosť daného výrubu prešetrila. "O spôsobe vybavenia podnetu bude rozhodnuté po jeho preštudovaní," uviedol pre TASR hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák.

Predseda spoločenstva Ján Kertis sa obvineniam bráni. "Nie som si vedomý toho, že by došlo k nejakému pochybeniu z našej strany." Pripustil iba to, že pri výrube, ktorý realizuje externá firma, mohli byť niektoré hrubšie stromy naozaj odstránené. Išlo údajne o krivé, nahnuté jedince - také, ktoré by mohli predstavovať bezpečnostné riziko. Ich počet však konkretizovať nevedel.

Bývalé pasienky v spomínanej lokalite mesta po rokoch zarástli krovinami a stromami, čím sa stali útočiskom pre diviačiu zver. Tá už takmer dva roky strpčuje život miestnym obyvateľom. Aktuálne kritizovaný výrub má za cieľ práve vypudenie diviakov z intravilánu mesta. V tejto súvislosti ho pred časom odobrila radnica.

"Podľa uzavretej dohody budú na pasienkoch ponechané najkrajšie stromy, aleje a malé skupinky stromov, aby mali občania mesta pekné prostredie na prechádzky a relax, taktiež vtáky podmienky na hniezdenie. V nasledujúcich obdobiach, ak sa dokončí vyčistenie a odburinenie pozemkov, spoločenstvo zabezpečí ich kosenie," dodal Kertis.