Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Vranovská samospráva odsunula tému plazmového spracovania odpadov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Poslanci ešte v roku 2014 schválili podmienky prenájmu pozemkov spoločnosti Plasma Energy v priemyselnom parku Ferovo. V nasledujúcom roku však podnikateľský zámer firmy zmietli zo stola.


Vranov nad Topľou 29. mája (TASR) – Vranovská samospráva minulý týždeň odsunula tému plazmového spracovania odpadov na neskôr pre chýbajúcu právnu analýzu a stanovisko odborného externého subjektu, o ktoré požiadali mestskí poslanci. Tí majú rozhodnúť o nájme pozemkov pre Plasma Energy, s.r.o., ktorej investíciu v priemyselnom parku ešte v roku 2015 zamietli pre obavy z negatívnych vplyvov na životné prostredie.

Firma sa už v tejto súvislosti obrátila na súd. Ako TASR informovala hovorkyňa prešovských súdov Ivana Petrufová, predmetom konania je určenie, či nájomný vzťah účastníkov založený zmluvou zo dňa 5. novembra 2014 trvá. V konaní zatiaľ prebiehajú procesné úkony.

Spoločnosť totiž tvrdí, že mesto na základe poverenia mestského zastupiteľstva vykonalo jednostranný právny úkon – odstúpilo od zmluvy o prenájme a ako dôvod uviedlo skutočnosť, ktorá nenastala. "My sme pripravení na rokovania s mestom. V prípade, že súd potvrdí platnosť zmluvy, bude naša spoločnosť pokračovať vo svojej investícii," uviedol pre TASR zástupca firmy Milan Hnáta, ktorý zároveň uviedol, že spoločnosti vznikli v tejto súvislosti škody. "Do akej výšky sa však napokon vyšplhajú, je len v rukách mestského zastupiteľstva a vedenia mesta," dodal.

Vranovskí poslanci ešte v roku 2014 schválili podmienky prenájmu pozemkov spoločnosti Plasma Energy v priemyselnom parku Ferovo. V nasledujúcom roku však podnikateľský zámer firmy zmietli zo stola a zrušili uznesenia, ktoré umožňovali spoluprácu s investorom, prelomili aj veto primátora, ktorý nepodpísal ich uznesenia. Poslanci sa spolu s viacerými Vranovčanmi totiž obávali negatívnych vplyvov na životné prostredie. Proti zámeru firmy dokonca odštartovala v meste aj petícia. Ich kritika vychádzala okrem iného z toho, že spoločnosť chce realizovať svoj projekt necelých 500 metrov od najbližších obytných zón, rátala tiež s nižším počtom pracovných miest.

Mesto sa k schvaľovaniu zámeru na nájom pozemku rozhodlo vrátiť v marci tohto roka z dôvodu, že Ministerstvo životného prostredia SR vo svojom záverečnom stanovisku konštatuje, že daná výroba nemá negatívny vplyv na životné prostredie vo Vranove nad Topľou. S realizáciou navrhovanej činnosti, ktorou je technologický celok na plazmové spracovanie odpadov, prevažne z elektrických a elektronických zariadení, súhlasí za predpokladu splnenia určitých podmienok a uskutočnenia niektorých opatrení.

Spoločnosť Plasma Energy plánuje vo vranovskom priemyselnom parku, ktorý je od svojho otvorenia prázdny, vytvoriť približne 35 pracovných miest. O pozemky vo Ferove prejavilo v ostatnom období záujem viacero investorov.