Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na úpravu potoka vo Vrátnej doline vodohospodári vyčerpali 800 000 eur

Viac ako mesiac po prírodnej katastrofe vo Vrátnej doline sa s odstraňovaním jej následkov prišiel zoznámiť minister životného prostredia SR Peter Žiga. FOTO TASR/Pavol Ďurčo

Po dnešnej prehliadke Vrátnej doliny to povedal minister životného prostredia Peter Žiga.

Terchová 28. augusta (TASR) – Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) preinvestoval pri úprave koryta potoka vo Vrátnej doline, zničeného po prívalovej vlne 21. júla, zatiaľ 800.000 eur. Práce by mal za priaznivého počasia dokončiť do 15. októbra 2014. Po dnešnej prehliadke Vrátnej doliny to povedal minister životného prostredia Peter Žiga.

Pripomenul, že SVP upravuje koryto potoka v dĺžke asi šesť kilometrov. „Máme neuralgické body - je tu 450-metrový úsek, trochu nižšie 90-metrový úsek, ktoré potrebujeme spevniť a urobiť tam aj kaskády, aby sme sa do budúcna vyhli takýmto povodniam. Tieto práce budú stáť asi 2,1 milióna eur, my máme zatiaľ preinvestovaných asi 800.000 eur. A chlapi mi sľúbili, že do 15. októbra, pokiaľ všetko bude dobré, by mali byť všetky práce dokončené a hotové,“ skonštatoval Žiga.

Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár doplnil, že do konca októbra by mohli byť ukončené aj zabezpečovacie a záchranné práce. „Dnes máme vykonaných na telese cesty III. triedy v správe ŽSK práce v hodnote asi 1,9 milióna eur. Sú to práce predovšetkým na vrátení cesty späť na pôvodné miesto. Je to 13.200 kubických metrov sutiny, ktorú sme museli nejakým spôsobom presunúť, zhutniť a dať na miesto. Ale sú tu aj práce, ktoré sme nepredpokladali a po geologickom prieskume ich musíme robiť. Hrubý odhad, ktorý sme urobili 22. júla na zasadnutí povodňovej komisie, bol, že len škody, ktoré sa budú týkať ŽSK, sa budú pohybovať na úrovni cez sedem miliónov eur,“ povedal Blanár.



Problémom je podľa ministra životného prostredia aj geológia, pretože hneď po zosuve geológovia konštatovali, že ide o úplne výnimočnú situáciu. „Posledné takéto nešťastie tu bolo v roku 1959 a predtým v roku 1848. Z fondu vyčlením zhruba 30.000 eur na letecké snímky a následný geologický prieskum. Neurobíme nič konkrétne, čo sa týka nejakých sanačných prác. Ale budeme vedieť povedať aj pre budúcnosť, kde by sa mali stavať či už parkoviská, alebo prípadne sedačkové lanovky. A budeme vedieť, ktorým smerom by sa v prípade podobných nešťastí mohol daný svah zosúvať,“ uviedol Žiga.

Podľa starostu Terchovej Milana Laurenčíka je už hotová veľká časť záchranných prác, súčasťou ktorých je odstraňovanie nánosov a sutín. "Do dnešného dňa sme preinvestovali zhruba 900.000 eur, pričom odhadované škody máme ďaleko vyššie. Od vlády sme požadovali asi 50 percent zo sumy, ktorú sme odhadovali. Zdá sa, že pri ďalšom pokračovaní prác tieto peniaze minieme a budeme požadovať ďalšie,“ dodal Laurenčík.

Podotkol, že na obnove Vrátnej doliny po ničivej búrke pomáhajú jednotlivci aj dobrovoľníci z firiem. „Práve dnes prišla rodina z Nemecka, ktorá doniesla 1500 eur a chceli ich vložiť na účet. Sú firmy, ktoré nám prispievajú na dobrovoľnú zbierku, sú dobrovoľníci z firiem, ktorí sem chodia. Bolo tu 43 dobrovoľníkov z firmy, z ktorej sa teraz hlási ďalších 200. Čistia les, odstraňujú naplaveniny, ktoré nedokážeme odstrániť mechanizmami,“ uzatvoril terchovský starosta.