Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Všetci banskobystrickí bezdomovci budú voliť v rovnakom okrsku

Ilustračné foto Foto: TASR

Viac než 1411 ľudí bez domova môže hlasovať v miestnosti v okrsku č. 8 v Základnej škole, Trieda SNP 20.

Banská Bystrica 1. marca (TASR) – Až dvojnásobne viac obyvateľov s trvalým pobytom na území mesta Banská Bystrica prejavilo záujem hlasovať v blížiacich sa parlamentných voľbách poštou - oproti roku 2012. Záujem prejavilo 571 voličov a najviac žiadostí prišlo z Českej republiky, Veľkej Británie, Nemecka, Írska, ale aj Mexika, Fínska, Estónska, Nového Zélandu, Indie a Islandu. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová.

Podľa magistrátu počet voličov k 29. februáru 2016 v meste pod Urpínom bol 65.272 a počet voličov bez prekážky vo výkone volebného práva 65.134.

"K voľbám bude pripravených 80 volebných miestností v 31 objektoch, väčšinou v základných školách. Politické strany delegovali do okrskových volebných komisií 1046 občanov. K dispozícii je asi 1,5 milióna hlasovacích lístkov," konštatovala Sekerešová.

Volebné miestnosti budú otvorené od 07.00 do 22.00 h. Viac než 1411 ľudí bez domova môže hlasovať v miestnosti v okrsku č. 8 v Základnej škole, Trieda SNP 20.

"V Ústave na výkon väzby na Komenského ulici a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody na Sládkovičovej ulici budú môcť od 09.00 h odvoliť aj odsúdení, ktorí mohli požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu. Po dohode so zdravotníckymi zariadeniami budú môcť voliť pacienti s hlasovacím preukazom v čase medzi 10.00 do 12.00 h v Rooseveltovej nemocnici, ale aj v tzv. starej nemocnici a v Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb," dodala hovorkyňa.

Obyvatelia so zdravotným postihnutím alebo s vážnou prekážkou, ktorá im neumožní navštíviť volebné miestnosti, môžu v deň volieb, teda v sobotu 5. marca, požiadať svoju okrskovú komisiu o voľbu do prenosnej volebnej schránky.

Ako v súvislosti s voľbami Sekerešová zdôraznila, o vydanie hlasovacieho preukazu je možné požiadať najneskôr do 4. marca na matričnom úrade a ohlasovni pobytu, a to maximálne do 14.00 h.