Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Časť poslancov OĽaNO podporuje na post predsedu BSK Daniela Krajcera

Daniel Krajcer (na snímke vľavo). Foto: TASR/Michal Svítok

Daniela Krajcera bude podporovať aj šéf klubu OĽaNO Jozef Viskupič.

Bratislava 29. októbra (TASR) – Časť poslancov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) bude v nadchádzajúcich voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) podporovať kandidáta strany Nová väčšina – Dohoda Daniela Krajcera. Pre TASR to uviedol poslanec hnutia Branislav Škripek.

"Časť klubu má predstavu, že bude podporovať Daniela Krajcera, ja som tiež tak rozhodnutý," uviedol Škripek. Ako dodal, pre neho je podstatný Krajcerov prísľub, že v prípade zvolenia za predsedu BSK je schopný položiť poslanecký mandát. "Toto je v duchu myslenia OĽaNO, ktoré hovorí, že na dvoch stoličkách sa sedieť nedá," doplnil poslanec. Podľa neho si už voliči začínajú všímať, že veľká časť parlamentu kandiduje na rôzne pozície. "Ľuďom dochádza trpezlivosť," zdôraznil Škripek.

Krajcera bude podporovať aj šéf klubu OĽaNO Jozef Viskupič. Hlavným motívom je pre neho to, že Krajcer nemá za sebou takú kauzu, akou sú machinácie pri verejnom obstarávaní v BSK. Preto sa dnes poslanci OĽaNO stretli na Strednej odbornej škole polygrafickej v Bratislave s vedením školy a zástupcami BSK. Ako informoval Viskupič, na škole bola urobená veľká rekonštrukcia sociálnych zariadení. Pôvodne však malo ísť o odstránenie havarijného stavu. Na rekonštrukciu nebolo vypísané výberové konanie a zákazka bola zadaná priamo. "Myslíme si, či už sa kradne na červeno, alebo modro, netransparentne nakladať s verejnými zdrojmi sa nemá a myslím si, že aj ľudia by si mali podľa tohto vybrať, či sa tu bude biť červený a modrý a či nie je lepšie pristúpiť k voľbe človeka, ktorý nemá tieto kauzy za sebou," doplnil Viskupič.

Podľa súčasného predsedu BSK Pavla Freša bratislavská župa po nástupe nového vedenia výrazne upravila spôsob správy a údržby vyše 400 budov vo vlastnej správe. "Správnosť týchto krokov odobrili aj nálezy 70 kontrol, vrátane NKÚ. Župa dosiaľ nemala žiadny negatívny kontrolný nález a nedostala žiadnu pokutu. Pritom sme našli 176 havarijných situácií. Je vylúčené, aby boli obstarávania na tieto práce robené v rozpore so zákonom, aby sa za ne účtovali ceny mimo cien trhových. Na prácach sa podieľalo 42 firiem, a preto nemožno hovoriť o nejakom klientelizme pri ich výbere," uviedol pred časom Frešo.

O post predsedu (BSK) sa uchádza 12 kandidátov. Do volieb pôjde doterajší predseda BSK Pavol Frešo, ktorý je pravicovým kandidátom koalície KDH, SDKÚ, Most-Híd, SaS, SMK, OKS a Strany zelených. Nominantkou Smeru-SD je Monika Flašíková Beňová, kandidátom strany Nová väčšina – Dohoda je Daniel Krajcer, za SNS kandiduje Jaroslav Paška. Strana Národ a Spravodlivosť podporuje na post šéfa bratislavského VÚC občianskeho aktivistu Oskara Dobrovodského. Predsedom BSK chce byť aj nominant KSS Karol Ondriaš.

Ďalšími kandidátmi na predsedu BSK sú Anton Čulen (Magnificat Slovakia), Gabriel Karácsony (Priama demokracia), Zdenka Beňová (Ľudová strana Naše Slovensko), Peter Marček (Strana občanov Slovenska), Roman Ruhig (Nový parlament). Jediným nezávislým kandidátom, ktorý zbieral podpisy, je Rastislav Blaško.

Voľby do VÚC sa konajú v sobotu 9. novembra.