Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

VÝBUCH PLYNU: V obci Oľka horel dom, zranili sa dve osoby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Polícia začala trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia.

Oľka/Bratislava 7. júna (TASR) - Výbuch plynu v obci Oľka v Medzilaborskom okrese zranil v utorok (6.6.) večer dve osoby. Informoval o tom dnes prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik.

Za doposiaľ presne nezistených skutočností došlo pri manipulácii s propán-butánovými fľašami k úniku a následnému výbuchu nazhromaždeného plynu a požiaru rodinného domu. V tom čase sa v ňom nachádzali štyri osoby, z nich dve utrpeli zranenie. Išlo o 55-ročného muža a 23-ročnú ženu.

"Škoda doposiaľ vyčíslená nebola. Na miesto požiaru sa dostavil požiarny technik Hasičského a záchranného zboru v Humennom, ktorý ako pravdepodobnú príčinu požiaru uviedol neodbornú manipuláciu s propán-butánovými fľašami," priblížil hovorca s tým, že k presnej príčine požiaru a ďalším okolnostiam sa vyjadrí v odbornom posudku. Polícia začala trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia.

Prezident Združenia LPG spoločností Marián Smik v tejto súvislosti upozorňuje, že pri kúpe propán-butánových fliaš treba myslieť na bezpečnosť a kontrolu. Netreba sa spoliehať len na samých seba, informácie si podľa jeho slov treba overiť u odborníkov. "Niektoré fľaše môžu byť pri ich nákupe preliačené alebo môžu mať poškodený golier, podstavec či ventil. V týchto prípadoch odporúčame produkt reklamovať, prípadne vymeniť vo vybraných predajniach," spomenul.

Pri výmene fľaše odporúča vybrať si certifikovaného predajcu. Odborníci varujú pred ručným plnením z LPG stojanov na čerpacích staniciach. Tento spôsob plnenia je, ako tvrdí Smik, zakázaný a používanie takýchto fliaš je nebezpečné. "Veľa ľudí podceňuje túto situáciu a neuvedomujú si dôsledky, ktoré nesprávne naplnenie fľaše môže spôsobiť," dodal.

Skladovať ich odporúča v stojatej polohe na mieste, ktoré by malo byť dostatočne vetrané a nad úrovňou terénu. "Fľaše rozhodne nepatria do miestností, kde trávite najviac času, do pivníc, a tam, kde by mohli byť vystavené vplyvu tepla. Fľaša, ktorá nie je pripojená k spotrebiču, musí byť uzavretá a vybavená tesnou zátkou," doplnil prezident.

Plyn, najmä propán a propán-bután, sa využíva nielen ako zdroj energie, ale často aj pri varení, grilovaní, kempovaní, kúrení a niekedy poslúži aj ako zdroj osvetlenia.