Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Hasiči hasia požiar v bratislavskej budove STU

Na snímke dym stúpa z budovy Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU. Foto: TASR/Michal Svítok

Požiar zasiahol tri miestnosti, kde sú chemické laboratóriá.

Bratislava 23. mája (TASR) -Následky požiaru, ktorý vypukol v budove STU na Kollárovom námestí v Bratislave, pomáha momentálne odstraňovať 33 hasičov s 13 kusmi techniky. "Požiar je pod kontrolou, to môžem jednoznačne potvrdiť," uviedol na dnešnom krátkom brífingu pre budovou STU krajský riaditeľ HaZZ v Bratislave Martin Blaha.

Požiar podľa Blahu vypukol na 6. poschodí a zasiahol tri miestnosti, kde sú chemické laboratóriá, pričom každá miestnosť má rozlohu asi 15 štvorcových metrov. "Kontaktovali sme pracovníkov fakulty, aby nám poskytli informácie o kategórii látok, ktoré sa na mieste nachádzajú," vysvetlil Blaha s tým, že to však boli len bežné chemikálie v malých množstvách.

Hovorkyňa STU Andrea Hajdúchová spresnila, že požiar vypukol v potravinárskom laboratóriu hodnotenia a výživy potravín. "Pri požiari nenastal výbuch a do ovzdušia sa nedostali žiadne chemické látky," zdôraznila Hajdúchová.

Príčina požiaru je momentálne v štádiu zisťovania, riaditeľ HaZZ Blaha nechcel špekulovať, prečo vznikol. O počte zranených nemajú hasiči žiadne informácie, asi desať osôb však z budovy evakuovali bez pomoci.

Hasiči boli k udalosti vyslaní o 18.57 h. Požiar podľa informácií Zuzany Farkašovej z Prezídia HaZZ lokalizovali o 20.26. h. Podľa hovorkyne STU požiar zničil laboratórium, v ktorom vznikol. "Poškodená bola aj strecha a najväčšie škody sú na zničených prístrojoch," dodala hovorkyňa univerzity Hajdúchová.

Polícia nemusela v dôsledku požiaru obmedziť premávku v blízkosti Kollárovho námestia. "Prejazd cez námestie je pre vodičov naďalej možný," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Tatiana Kurucová.