Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pri výbuchu v rómskej osade sa zranili štyria ľudia, pomáhal vrtuľník

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Caban

Oheň likviduje päť príslušníkov HaZZ s dvoma kusmi techniky. Na mieste je aj posádka rýchlej zdravotnej pomoci a tiež polícia.

Kežmarok 29. januára (TASR) - Leteckí záchranári zo strediska Poprad leteli dnes dopoludnia do obce Stráne pod Tatrami, okres Kežmarok. V obytných priestoroch v rómskej osade došlo k explózii plynovej bomby, pri ktorej štyria ľudia utrpeli popáleniny. "Troch z nich prvotne ošetrila privolaná rýchla lekárska pomoc. Pilot vrtuľníka pristál približne 500 metrov od miesta, kde sa nehoda stala. Lekár leteckých záchranárov prevzal na mieste 23-ročného muža, ktorý utrpel popáleniny prvého stupňa v oblasti tváre a rúk a zranenému poskytol neodkladnú zdravotnú starostlivosť," informovala Zuzana Hopjaková z Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe (VZZS ATE).

Vzhľadom na nevyhovujúce letové podmienky nemohli ani jeho, ani ostatných zranených leteckí záchranári previesť na Kliniku popálenín v Košiciach–Šaci. Pacient bol v šoku, avšak v stabilizovanom stave letecky transportovaný do nemocnice v Spišskej Novej Vsi.

Krátko na to leteckých záchranárov opäť požiadali o prevoz popáleného pacienta, ktorého z miesta nehody do popradskej nemocnice previezla posádky rýchlej lekárskej pomoci. "Osemnásťročný muž utrpel rozsiahle popáleniny hlavy a rúk. Jeho stav si vyžadoval urgentný transport do vyššie špecializovaného zdravotníckeho zariadenia," zdôvodnila Hopjaková. Po zlepšení meteorologických podmienok mohla posádka VZZS ATE vykonať okamžitý vzlet. Pacienta krátko popoludní preložili na palubu vrtuľníka a po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu transportovali na Kliniku popálenín v Košiciach–Šaci.

Na mieste výbuchu dnes predpoludním zasahovali aj hasiči z Kežmarku, ktorí pomohli zdravotníkom so zranenými osobami a skontrolovali statiku objektu. Prípadom sa zaoberá aj polícia, ktorá momentálne podľa prešovskej krajskej policajnej hovorkyne Jany Migaľovej udalosť dokumentuje. "Vyšetrovateľ Policajného zboru v Kežmarku už začal trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia. Doposiaľ máme informácie, že došlo k výbuchu propán-butánovej fľaše, asi desaťkilogramovej, ktorá slúžila na ohrev v kuchyni. Štyri osoby utrpeli na mieste zranenie, z toho jedna ľahké a tri ťažké. Na prípade sa ešte pracuje, vykonávajú sa všetky potrebné úkony," priblížila hovorkyňa s tým, že obvinený zatiaľ nebol nikto.