Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

R. Kaliňák odovzdával opäť hasičské autá. Prijal pozvanie aj do tanca

Počas odovzdávania hasičskej techniky dobrovoľným hasičom v prešovskom kraji 13.júna 2015 musel podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák prijať viackrát pozvanie do tanca. Na snímke Robert Kaliňák tancuje s členkou folklórneho súboru v obci Rožkovany (okres Sabinov). Foto: Vladimír Benko/MV SR

V rámci projektu pripravenosti Slovenska v boji so živelnými pohromami sa pomoc dotkne až 1400 obcí na Slovensku.

Bardejov/Stará Ľubovňa/Spišská Nová Ves 14. júna (TASR) - Podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák odovzdal počas víkendu ďalšie hasičské autá pre dobrovoľných hasičov na Slovensku. Dobrovoľné požiarne zbory dostali vozidlá Iveco Daily a zrepasované Tatry 815.

Počas odovzdávania hasičskej techniky dobrovoľným hasičom v Prešovskom kraji 13.júna 2015 musel podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák prijať viackrát pozvanie do tanca. Na snímke Robert Kaliňák (tretí sprava) tancuje s členkou folklórneho súboru v obci Pečovská Nová Ves (okres Sabinov).
Foto: Vladimír Benko/MV SR


„V piatok (12.6.) minister odovzdal vozidlá v obciach Žakovce, Hrabušice a Iliašovce v Kežmarskom a Spišskonovoveskom okrese, v sobotu (13.6.) navštívil okolie Bardejova a Starej Ľubovne, ktoré je ťažko skúšané predovšetkým po prívalových dažďoch a tzv. bleskových povodniach,“ informoval riaditeľ tlačového odboru MV SR Ivan Netík. V regióne pribudlo hasičským zborom desať nových vozidiel Iveco Daily, ktoré dostali obce Kružlov, Gerlachov, Lukov, Lenartov, Čirč, Šarišské Jastrabie, Kyjov, Rožkovany, Červenica pri Sabinove a Pečovská Nová Ves.

„Ak Slovensko má nejaký poklad, tak je to 100.000 dobrovoľných hasičov, ktorí sú pripravení pomôcť svojim obciam a obyvateľom. Je to zvláštna skupina ľudí, ktorí bez ohľadu na odmenu a na úkor svojho voľného času pomáhajú svojim blízkym. Prijatím zákona o dobrovoľnej požiarnej ochrane sa nám podarilo presadiť, aby sme dobrovoľné požiarne zbory dovybavili aj technicky vo forme nových a zrepasovaných vozidiel. Som veľmi rád, že v obciach dokázali udržať túto krásnu históriu aj v časoch, keď neboli takto podporované zo strany štátu,“ zdôraznil Kaliňák.

V rámci projektu pripravenosti Slovenska v boji so živelnými pohromami sa pomoc dotkne až 1400 obcí na Slovensku. Dobrovoľné požiarne zbory dostanú v priebehu roka dohromady 800 nových vozidiel Iveco Daily alebo zrepasovaných Tatier a viac ako 600 obcí dostane tzv. vozíky prvej pomoci vybavené protipovodňovou technikou. Dnes minister odovzdá nové a zrepasované vozidlá aj v okolí Zvolena a Žarnovice. „Hasičské vozidlá dostanú obce Sielnica, Budča, Železná Breznica, Hronská Dúbrava, Pitelová, Žarnovica a Nová Baňa,“ vymenoval Netík.



Novú techniku dostalo aj sedem obcí banskobystrického kraja

V siedmich obciach a mestách banskobystrického kraja dnes podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák odovzdal dobrovoľným hasičským zborom (DHZ) nové a zrepasované vozidlá. Nová technika tak bude pomáhať v Sielnici, Budči, Železnej Breznici, Hronskej Dúbrave, Pitelovej, Žarnovici a Novej Bani.

"Celkovo sme dnes odovzdali dve veľké veľkokapacitné cisternové vozidlá Tatra 148 a Tatra 815 po kompletných rekonštrukciách a ďalších päť áut Iveco Daily ako prvozásahové hasičské vozidlá," uviedol na odovzdávaní v Žarnovici Kaliňák. "Je to súčasťou veľkého projektu rozmiestnenia síl a prostriedkov a zvýšenia odolnosti Slovenskej republiky voči živelným katastrofám, kde sa snažíme využiť 160-ročnú tradíciu dobrovoľného hasičstva na Slovensku a podporiť ju, urobiť novú motiváciu pre mladých, pre ďalších hasičov, aby mohli pracovať s novou modernou technikou," podotkol minister s tým, že tiež zvýšili každoročné príspevky dobrovoľným hasičom, aby si mohli obnoviť pracovné odevy a pomôcky.

Jedným zo zborov, ktorých vozový park sa po dnešnom dni rozšíril, je aj ten žarnovický. Dobrovoľný hasičský zbor mesta Žarnovica, ktorý obnovil svoju činnosť približne pred piatimi rokmi a ktorého základňu v súčasnosti tvorí partia 17 vyškolených dobrovoľných hasičov, vyzdvihol na odovzdávaní aj samotný minister. Žarnovickí dobrovoľní hasiči podľa jeho slov patria do desiatky najlepších z celkového počtu približne 1500 zborov na Slovensku. "Sú takou pevnou chrbticou tých zborov, ktoré pravidelne využívame na zásahoch," podotkol v tejto súvislosti minister.

Nová technika, zrepasovaná Tatra 815, teší aj veliteľa žarnovických dobrovoľných hasičov Ľuboša Zimana. "Je to veľká pomoc, ani nie tak pre hasičov, ale tam, kde budeme zasahovať. Toto auto je rýchlejšie oproti tomu starému, silnejšie a hlavne je tam väčšia zásoba vody, nakoľko chodíme aj mimo Žarnovice," podotkol Ziman s tým, že zasahujú aj v Kľakovskej a Hodrušskej doline. DHZ disponuje v súčasnosti šiestimi kusmi techniky. V budúcnosti sa budú podľa Zimana usilovať najmä o výškovú techniku.
.

Aj si zahral na hudobný nástroj
Počas odovzdávania hasičskej techniky dobrovoľným hasičom v Prešovskom kraji 13.júna 2015 musel podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák prijať viackrát pozvanie do tanca. Na snímke Robert Kaliňák s členmi mužskej speváckej skupiny v obci Rožkovany (okres Sabinov) hrá na ozembuch.
Foto: Vladimír Benko/MV SR


Počas odovzdávania hasičskej techniky dobrovoľným hasičom v Prešovskom kraji 13.júna 2015 musel podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák prijať viackrát pozvanie do tanca. Na snímke Robert Kaliňák (uprostred) s členmi mužskej speváckej skupiny v obci Rožkovany (okres Sabinov) hrá na ozembuch.
Foto: Vladimír Benko/MV SR


Počas odovzdávania hasičskej techniky dobrovoľným hasičom v Prešovskom kraji 13.júna 2015 musel podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák prijať viackrát pozvanie do tanca. Na snímke Robert Kaliňák (tretí sprava) tancuje s členkou folklórneho súboru v obci Pečovská Nová Ves (okres Sabinov).
Foto: Vladimír Benko/MV SR