Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Sneh a vietor stále viac komplikujú dopravu na Slovensku

Snímka je z hlavnej cesty I./79 v smere Trebišov - Slovenské Nové mesto pred obcou Veľaty 14. marca 2013. Zhoršené počasie, sneh a silný vietor komplikujú dopravu, problémom sú hlavne skrížené kamióny. Foto: TASR/Roman Hanc
Podmytá trať medzi Tisovcom a Pohronskou Polhorou Foto: TASR/Ján Simon
Snímka je z hlavnej cesty I./79 v smere Trebišov - Slovenské Nové mesto pred obcou Veľaty 14. marca 2013. Zhoršené počasie, sneh a silný vietor komplikujú dopravu, problémom sú hlavne skrížené kamióny. Foto: TASR/Roman Hanc

V okresoch Levoča, Poprad, Kežmarok, Spišská Nová Ves, Gelnica a Rožňava platí dokonca 3. stupeň výstrahy pred silným vetrom.

Bardejov /Košice 14. marca (TASR) – Na celom území východného Slovenska komplikuje sneh a vietor dopravu, hasiči majú plné ruky práce. Polícia upozorňuje vodičov, že v celom okrese Bardejov a Svidník je poľadovica. Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Prešove informovali, že nepriaznivé poveternostné podmienky však pretrvávajú v celom Prešovskom kraji.

Na celom území je veľké množstvo kolízií v cestnej premávke, polícia preto apeluje na vodičov, aby zvýšili opatrnosť a boli trpezliví a tolerantní na ceste. Niektoré úseky ciest v kraji sú momentálne neprejazdné pre nákladnú dopravu. "Cesta medzi Svidníkom a hraničným priechodom Vyšný Komárnik je pre kamiónovú dopravu momentálne neprejazdná, blokujú ju dva kamióny. Pre osobné motorové vozidlá je cesta prejazdná v jednom jazdnom pruhu pre oba smery," informovali z operačného strediska KR PZ. Ku skríženiu kamiónov došlo aj pri obci Sačurov v smere na Trebišov. Tvoria sa tam kolóny. Úsek je však priechodný v jednom jazdnom pruhu pre oba smery. Dopravu tu riadi polícia.

Veľa práce majú od rána aj hasiči pre zlé počasie. Dohromady zasahovali pri dopravných nehodách v celom kraji už viac ako 15-krát, najviac kolízií bolo v okresoch Poprad a Bardejov. "Vo všetkých prípadoch šlo o menšie nehody, bez zranení. Zasahovali sme pri zapadnutých autách, niektoré skončili aj na streche, alebo sa zrazili v dôsledku šmykľavej vozovky," objasnil pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Prešove Róbert Frimer.

Zhruba od 12. hodiny sa nezastavili ani hasiči v Košickom kraji. Asistovali už pri desiatich dopravných nehodách a realizovali aj ďalších 12 technických výjazdov. "To boli popadané stromy, prípadne strhnutá strecha. Najviac výjazdov je v okresoch Trebišov, Košice, Spišská Nová Ves a dosť je toho aj v okolí Michaloviec," konkretizoval operačný dôstojník KR HaZZ v Košiciach Ivan Megyesi.

Pre celé východné Slovensko platí až do piatka (15.3.) popoludnia výstraha druhého stupňa pred snežením a silným vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej stránke upozorňuje, že napadnúť môže od 20 až do 35 centimetrov snehu a vietor môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 20 až 27 metrov za sekundu. Oba tieto faktory sa môžu podpísať aj pod tvorbu snehových závejov a jazykov. V okresoch Levoča, Poprad, Kežmarok, Spišská Nová Ves, Gelnica a Rožňava platí dokonca 3. stupeň výstrahy pred silným vetrom. Ten môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť až 33 až 40 metrov za sekundu.

Video: Snehová kalamita na Zemplíne k večeru naberá na sile




Vodičov vyzvali, aby nejazdili

Zimné počasie so snežením a vetrom skomplikovalo dnes dopravu v Košickom kraji a prispelo k mnohým dopravným kolíziám. Z dôvodu nehôd polícia uzavrela najnovšie dopravu v úseku od Nižnej Hutky do Košíc, autá odkláňajú na Nižnú Myšľu.

"Výjazd z Košíc smerom na Hutku je pre osobné autá v jednom jazdnom pruhu, aj to so zvýšenou opatrnosťou," informovalo krajské policajné riaditeľstvo v Košiciach. Vodičov nákladnej, ale aj osobnej dopravy vyzvalo, aby obchádzali uvedený úsek z Košíc smerom na Čaňu a do Košíc smerom na Nižnú Myšľu.

Polícia v Košickom kraji dnes pred 16.00 h vyzvala vodičov, aby radšej pre dnešok odložili jazdu vozidlom a šoférovali len v nevyhnutných prípadoch. Dôvodom je silný nárazový vietor a nepriaznivé počasie, a hlavne veľký počet dopravných nehôd a uzávierok ciest na území Košíc a Košického kraja.

Podľa webstránky Slovenskej správy ciest sú cesty v Košickom kraji zjazdné, na mnohých je snehová pokrývka od 1 do 3 cm. Na niektorých je miestami zľadovatený sneh, napríklad na cestách I/50 medzi Dargovom a odbočkou Vojčice alebo I/79 od Somotoru do Kráľovského Chlmca.

Nepriaznivé počasie bude pretrvávať aj v piatok. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na tento deň pre Košický kraj predpovedá zamračené a sneženie, s najvyššou dennou teplotou -6 až -3 stupňov. Viať bude prevažne severný vietor s rýchlosťou 30 až 50 km/h, v nárazoch 70 až 90 km/h. Na mnohých miestach sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje.

Pre celý Košický kraj platí až do soboty (16.3.) výstraha druhého stupňa pred snežením a silným vetrom.




Skrížený kamión a uviaznuté autá

Husté sneženie a silný vietor komplikujú situáciu na cestách Nitrianskeho kraja. Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Nitre Viliam Pánsky, hasiči už museli v priebehu popoludnia a večera štartovať k množstvu zásahov.

„Ani nemá zmysel ich všetky menovať. Dá sa povedať, že tie výjazdy sú sústavné. Najhorší stav je momentálne v okrese Komárno, kde máme hlásených až 30 centimetrov snehu.

Medzi mestom Kolárovo a obcou Zemianska Olča v okrese Komárno zasahujú piati príslušníci Hasičského a záchranného zboru z Hasičskej stanice Kolárovo a Nitra. Na ceste sa nachádza 30 cm snehu a po skrížení kamióna tu uviazlo 25 osobných áut. Informovala TASR hovorkyňa Prezídia HaZZ Zuzana Farkasová.

Informáciu potvrdila aj hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Božena Bruchertová. "V okrese Komárno je situácia na cestách kritická, ak nemusíte, nejazdite," odporučila. Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva HaZZ v Nitre Viliama Pánskeho na odstránenie snehových prekážok a vyslobodenie uviaznutých vozidiel treba nasadiť ťažké mechanizmy.

Donovaly pre kamióny uzavreli

Horský priechod Donovaly je uzavretý pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov približne od 16.30 h, nakoľko tu sneží a tvorí sa poľadovica. TASR o tom informoval dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest Marian Plechatý.

Upozornil, že tu tiež fúka nárazový vietor a je možná tvorba snehových jazykov a závejov.

Podmytá železnica

Železničná doprava medzi Tisovcom a Pohronskou Polhorou je prerušená. Ako TASR informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) hovorkyňa Martina Pavlíková, trať je podmytá voda. Pre cestujúcich zabezpečili náhradnú autobusovú dopravu.

"Voda zaliala železničnú trať dnes dopoludnia. Pre cestujúcich sme zabezpečili náhradnú autobusovú dopravu a tento stav bude podľa predpokladov trvať niekoľko dní," informovala Pavlíková.



Sneh odstavil železničnú dopravu

Železničná doprava medzi Dunajskou Stredou a Komárnom je odstavená. Situáciu zapríčinilo husté sneženie. "Očakávame pomoc od Železníc Slovenskej republiky, aby prišli frézou a sprejazdnili trať," povedal TASR hovorca spoločnosti RegioJet Aleš Ondrůj. "Na úseku Bratislava - Dunajská Streda vlaky premávajú s niekoľkominútovými meškaniami," konštatoval.

Na dunajskostredských cestách je situácia veľmi zlá, konštatoval námestník riaditeľa Údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja pre oblasť Dunajská Streda Ján Baďanský. "V celom okrese husté sneženie zapríčiňuje značné problémy. K nepriaznivej situácii v cestnej doprave prispieva aj silný vietor, viditeľnosť je veľmi nízka. Všetky naše posypové vozidlá a traktory sú v teréne. Posypali sme všetky cesty okresu a začali sme aj pluhovať," informoval Baďanský s tým, že práca cestárov ide nazmar, sneženie a vietor likvidujú ich prácu. Teplota vzduchu sa pohybuje od 0 do mínus päť stupňov Celzia.

Podľa vyjadrenia námestníka cestári majú k dispozícii dostatok posypového materiálu. "Ak bude naďalej husto snežiť a fúkať silný vietor, situácia bude ráno veľmi zlá," konštatoval.


Diaľnica D1 je opäť prejazdná

Diaľnica D1, ktorú v smere do Bratislavy zablokoval skrížený kamión, je opäť prejazdná. "Nákladné vozidlo, ktoré blokovalo diaľnicu bolo odstránené a diaľnica je prejazdná vo všetkých jazdných pruhoch," informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Petra Hrášková.

Priblížila, že na čele kolóny, ktorá na mieste vznikla, jazdí hliadka dopravnej polície, ktorú vozidlá nasledujú. "Vzhľadom na silný nárazový vietor je viditeľnosť je veľmi nízka, preto žiadame vodičov o maximálnu opatrnosť," zdôraznila Hrášková.

Polícia vyzýva vodičov, aby vzhľadom na počasie, prispôsobili rýchlosť jazdy, nepredbiehali a nezabúdali na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami. "Výzva pre vodičov platí na území celého Bratislavského kraja, najmä v úsekoch, kde sa nachádzajú otvorené plochy a polia," doplnila.

Tvorba snehových jazykov

Vplyvom silného nárazového vetra sa tvoria na viacerých miestach snehové jazyky. Ako na svojom webe zjazdnost.sk informuje Slovenská správa ciest (SSC), jazyky momentálne môžu komplikovať dopravu na cestách I/74 Humenné – Hažín, II/558 Závadka – Hudcovce, II/567 Čabalovce – Výrava, v okolí Zohora, Vysokej pri Morave, Nových Zámkov, na hornej Orave a v Banskej Bystrici.

V okresoch Trebišov, Komárno a Nové Zámky je podľa SSC na cestách vrstva zľadovateného snehu do dvoch centimetrov. V okolí Michaloviec, Košíc, Dargova, Štrby, Liptovského Hrádku zas silné sneženie obmedzuje dohľadnosť na 100 metrov.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, okrem úsekov D1 Hybe – tunel Bôrik, Matejovce – Kežmarok, v okolí Košíc a Prešova, ďalej na R3 na Orave, kde sa na vozovke nachádza vrstva čerstvého až utlačeného snehu do dvoch centimetrov.

"Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, na cestách nižších tried vo vyšších polohách stredného a východného Slovenska miestami pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného, miestami zľadovateného snehu do troch centimetrov," uvádza ďalej SSC. Na väčšine územia sneží a na vozovkách sa miestami aj v nížinách vyskytuje vrstva čerstvého snehu do dvoch centimetrov.


Silný vietor by mal fúkať aj v piatok

Snímka je z hlavnej cesty I./79 v smere Trebišov - Slovenské Nové mesto pred obcou Veľaty 14. marca 2013. Zhoršené počasie, sneh a silný vietor komplikujú dopravu, problémom sú hlavne skrížené kamióny.
Foto: TASR/Roman Hanc
Silný vietor by mal na Slovensku fúkať aj počas dnešnej noci a v piatok 15. marca. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred ním varuje vo všetkých regiónoch. Najvyššia výstraha tretieho stupňa platí pre sever stredného a časť východného Slovenska. Miestami sa tam očakáva vietor, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 33 až 40 metrov za sekundu.

Pre ostatné oblasti, s výnimkou juhu stredného Slovenska, SHMÚ vydal pre silný vietor výstrahu druhého stupňa. Miestami môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 20 až 27 metrov za sekundu. V južných oblastiach stredného Slovenska, pre ktoré platí výstraha prvého stupňa, sa očakáva vietor, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 17 až 25 metrov za sekundu.

Meteorológovia okrem toho vystríhajú aj pred piatkovým snežením. Pre stredné Slovensko platí výstraha druhé stupňa, očakávajú sa tam snehové zrážky od 10 do 25 centimetrov. Pre východ územia platí o jeden stupeň vyššia výstraha, nasnežiť tam miestami môže od 20 do 35 centimetrov nového snehu. Vzhľadom na sneženie a vietor sa tak aj v piatok môžu na viacerých cestách tvoriť snehové jazyky a záveje.