Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Východniari si opäť môžu bezplatne skontrolovať kvalitu vody zo studní

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vzorku vody treba doniesť v čistej uzavretej sklenenej alebo PET fľaši s minimálnym množstvom 0,3 litra, odobratej v ten istý deň, do zákazníckeho centra príslušných závodov VVS.

Košice 18. marca (TASR) – Bezplatnú analýzu vody na dusičnany z domových studní ponúka východniarom aj tento rok Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s., (VVS) v piatok 22. marca pri príležitosti Svetového dňa vody.

Analýzy ukazujú, že mnohé studne obsahujú nekvalitnú vodu, percento takýchto vzoriek sa pohybuje cez 30 percent. "Tradične v okrese Trebišov je toto percento až vyše 60 percent, v Michalovciach to bolo vlani 48 percent, vyššie je to aj v oblasti Vranov nad Topľou alebo Košice," povedala dnes pre novinárov Nataša Riganová, vedúca útvaru chemicko-technologických činností VVS. Dusičnany sú vo vyšších koncentráciách pre zdravie škodlivé.

Vzorku vody treba doniesť v čistej uzavretej sklenenej alebo PET fľaši s minimálnym množstvom 0,3 litra, odobratej v ten istý deň, do zákazníckeho centra príslušných závodov VVS. Urobiť tak možno v čase od 8.00 h do 14.00 h. Jedna osoba môže doniesť maximálne tri vzorky. Výsledky analýzy budú záujemcom oznámené hneď na mieste. Analýza je určená len pre tých, ktorí nevyužívajú verejný vodovod VVS.

Vodárenská spoločnosť opätovne organizuje aj Deň otvorených dverí, v rámci ktorých od dnes do piatku 22. marca ponúka verejnosti prehliadku vybraných vodárenských objektov - úpravní a čističiek vôd, a chemické laboratóriá s odborným výkladom. Pripravené sú aj súťaže na tému voda pre školákov i dospelých.

Ako novinku VVS oznámilo zriadenie zákazníckeho portálu s informáciami vrátane faktúr pre jednotlivých zákazníkov. Zriadiť si túto službu môžu záujemcovia bezplatne na zákazníckych centrách spoločnosti, kde dostanú prihlasovacie meno a heslo. Ekonomická riaditeľka VVS Anita Gašparíková konštatovala, že v ďalších etapách bude tento systém vylepšovaný o nové služby a klienti budú môcť dostávať faktúry a ďalšie informácie v elektronickej podobe. "Ide o on-line systém, kde sú údaje pravidelne vyhodnocované a aktualizované," konštatovala.