Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Kysucký skanzen a lesná železnica zavŕšili tohtoročnú sezónu

V Múzeu kysuckej dediny Nová Bystrica - Vychylovka bolo 26. mája 2013 podujatie venované Dňu železnice. Počas celej nedele sa robili jazdy historickým parným rušňom U 45, zvážalo sa drevo na klanicových vozňoch a nechýbalo ani defilé koľajových vozidiel, ľudoví výrobcovia a kultúrny program. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Rušňovodiči uhasili symbolicky po poslednej jazde oheň v parnej lokomotíve a spolu s vagónmi ju zaparkovali na zimu do depa.

Nová Bystrica 26. októbra (TASR) – Múzeum kysuckej dediny a historická lesná úvraťová železnica v Novej Bystrici – Vychylovke ukončili dnes slávnostne tohtoročnú prevádzku.

Rušňovodiči uhasili symbolicky po poslednej jazde oheň v parnej lokomotíve a spolu s vagónmi ju zaparkovali na zimu do depa.

Kysucký skanzen vo Vychylovke navštívilo v tomto roku opäť veľké množstvo domácich i zahraničných turistov. Dúfame, že sme naplnili ich očakávania a budú sa sem pravidelne vracať a ďalej šíriť dobrý chýr,“ uviedla Darina Hnidková zo správcovského Kysuckého Múzea so sídlom v Čadci.

Popri prehliadke objektov ľudovej architektúry bolo podľa nej počas celej sezóny lákadlom kalendárium plné tematicky ladených programov, v ktorých účinkovali folklórne súbory a sólisti nielen z Kysúc, ale aj z mnohých ďalších slovenských regiónov a zo susedného Česka a Poľska.

Zaslúženú pozornosť pútali aj ľudoví remeselníci či tradičná kuchyňa starých materí. Lesná železnica splnila do bodky plán jázd. Brány týchto jedinečných expozícií otvoríme opäť v máji budúceho roka a veríme, že našim verným návštevníkom ponúkneme ešte viac neopakovateľných zážitkov,“ dodala Hnidková.