Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vo Vydrovskej doline oslavovali Deň stromu

V Lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu neďaleko Brezna sa v sobotu 13. júla 2013 uskutočnil dvanásty ročník podujatia Deň stromu. Záujem ľudí o program v Lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline bol oproti predchádzajúcim jedenástim ročníkom o niečo nižší. Foto: TASR/Ján Siman

Počas Dňa stromu hovoril minister Jahnátek o novele zákona o lesoch a zákona o ochrane prírody.

Čierny Balog 13. júla (TASR) - Prípravu dvoch nových legislatívnych úprav zameraných na ochranu prírody a lesníctvo avizoval dnes v Lesníckom skanzene v Čiernom Balogu minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Ako povedal pre TASR, a to "napriek vyhraneným vzťahom z minulosti".

Počas Dňa stromu hovoril minister Jahnátek o novele zákona o lesoch a zákona o ochrane prírody. "Lesy dnes neplnia len spoločenské funkcie. Na drevnú hmotu sú naviazané tisícky pracovných miest. Súčasné zákony sú kontraproduktívne, najmä keď ide o ťažbu po kalamitách, alebo o drevo v treťom stupni ochrany prírody. Je mimoriadne ťažké rokovať o týchto témach, pretože názory na oboch stranách sú už veľmi vyhrotené. Ale ak je to potrebné, za jeden rokovací stôl si viem sadnúť aj vo dvojici s pánom ministrom životného prostredia Žigom," povedal Jahnátek.

Záujem ľudí o program v Lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline bol oproti predchádzajúcim 11 ročníkom o niečo nižší. Medzi návštevníkmi sa hovorilo najmä o tom, že už samotné cestovanie na podobné podujatia začína byť pre rodiny ťažko dostupné. Prezident SR Ivan Gašparovič napriek tomu ocenil úsilie lesníkov pri organizovaní podobných aktivít.

"Poznávanie prírody cez počítač, alebo televíznu obrazovku nie je to pravé. Tu si to deti môžu vyskúšať, ohmatať a cítiť tú vôňu. Myslím si, že investícia do návštevy lesníckeho skanzenu sa nám vráti v podobe nášho zdravia," povedal Gašparovič.