Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Vyhorenú chatu na Burde postavia znova, pravdepodobne z kameňa

Do tla zhorená chata v horskom sedle Burda v Národnom parku Muránska planina. Foto: TASR/Ján Siman

Chatu úmyselne podpálili v piatok 2. novembra.

Revúca 4. novembra (TASR) - Turisticko-informačné centrum Burda v Národnom parku Muránska planina, ktoré úmyselne podpálili v piatok 2. novembra, chcú postaviť znova. Ako povedal pre TASR riaditeľ správy Národného parku Milan Boroš, hoci je o tom ešte predčasné hovoriť, pokúsi sa získať peniaze čo najskôr, aby začali stavať už na jar.

Turistická útulňa a informačné centrum v horskom sedle Burda postavili ako súčasť Huculskej magistrály. Priaznivci nevšednej turistiky väčšinou začínali v lokalite Krátke - Chlipavica pri Pohronskej Polhore. Na bicykli, pešo, alebo na koňoch putovali na salaš Zbojská. Po občerstvení a odpočinku mohli pokračovať práve na prestupnú stanicu Burda. "Turisticko-informačné centrum malo celoročnú prevádzku. Otváracie hodiny však boli prispôsobené sezóne. Zhruba od septembra do marca bývalo otvorené len počas víkendov pre minimálne 5 objednaných nocľažníkov. Pre väčšie skupiny bolo ubytovanie prístupné aj počas týždňa. Od júna do augusta bola Burda otvorená denne, okrem pondelkov," vysvetlil Boroš.

FOTOGALÉRIA: Po požiari chaty




Tohoročnú sezónu na Burde si prevádzkovatelia pochvaľovali. "Žiaľ, zhorela nám aj, pre nás veľmi vzácna, kniha návštev. Počas tejto sezóny sa do nej podpísalo vyše 2500 hostí. Koľko turistov tadiaľto prešlo len tak, že sa pristavili iba na občerstvenie, to azda nie je možné ani odhadnúť," skonštatoval správca turisticko-informačného centra Zdeno Pochop.

V zrube na Burde chýbala voda. V týchto dňoch pracovali jeho prevádzkovatelia aj na vyriešení tohto problému. Za chatou už začali kopať zbernú nádrž. "Teraz sa mi o tom ešte ťažko hovorí. Musím si nechať utriediť myšlienky v hlave. Som však presvedčený, že požiarom sa činnosť na Burde nekončí. Verím, že priatelia pomôžu a bude tu stáť nový zrub a ešte krajší a navštevovanejší, ako doteraz," dodal Pochop.



Sedlom Burda vedie množstvo turistických trás, ich súčasťou sú aj významné magistrály. Huculská magistrála je najmladšia a základný rozdiel oproti Rudnej je v spôsobe jej využitia. Kým Rudohorská hrebeňovka je určená hlavne peším turistom, po Huculskej putujú jazdci na koňoch. "Už keď som v noci odtiaľto šiel, už som nad tým rozmýšľal. Volalo mi veľa ľudí, ktorí boli zvedaví, čo sa stalo. Práve kvôli týmto ľuďom, ktorí sa tu cítili dobre, ktorí sem vodili rodičov a deti, pre nich by sme tú Burdu mali znova postaviť. Spravím všetko preto, aby sme našli finančné prostriedky, aby sme so stavbou začali už na jar, aby sme útulňu odovzdali do užívania čo najskôr. Tento raz ale budeme musieť popremýšľať aj nad materiálom. Zatiaľ mám predstavu, že obvodové múry budú z kameňa, tak, aby stavba naďalej zapadala do tohto prostredia, ale aby sa stala zároveň odolnejšou," doplnil riaditeľ Národného parku Muránska planina.