Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Cvičný let stíhačiek MiG 29 môže spôsobiť supersonický tresk

Na snímke letová ukážka lietadla MiG-29 AS slovenského letectva počas tlačovej konferencie pred medzinárodnými leteckými dňami SIAF na Sliači 24. augusta 2016. Foto: TASR - Branislav Račko

Ministerstvo obrany upozorňuje, že v rámci plánovaných letov budú dnes asi o 15.00 h na trase Sliač – Liptovský Mikuláš – Javorina – Kysak – Tisovec – Sliač prelietavať nadzvukové stíhacie lietadlá.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Ministerstvo obrany SR upozorňuje verejnosť, že v rámci plánovaných letov budú dnes cca o 15.00 h na trase Sliač – Liptovský Mikuláš – Javorina – Kysak – Tisovec – Sliač prelietavať nadzvukové stíhacie lietadlá MiG–29 Vzdušných síl OS SR. Je možné, že v danej oblasti sa vyskytne rázová vlna - silný zvuk podobný výbuchu, ktorý bude spôsobený prekonaním rýchlosti zvuku stíhacím lietadlom.

Zvukový efekt, tzv. aerodynamický tresk, ktorý spôsobujú stíhačky, možno počuť v oblastiach letových koridorov našich vojenských letísk, a to najmä na strednom a západnom Slovensku. Všeobecne môžu tento jav vyvolať iba letecké prostriedky, ktoré dosahujú rýchlosť zvuku, čo je asi 330 metrov za sekundu. Na Slovensku sú to nadzvukové stíhacie lietadlá MiG-29.

Ministerstvo obrany sa touto cestou ospravedlňuje všetkým dotknutým občanom za nepríjemnosti spôsobené cvičnými letmi. Žiaľ, podobné situácie nemôžeme vylúčiť ani do budúcnosti, keďže nácviky pri nadzvukovej rýchlosti sú nutné pri skúšaní a „zalietavaní“ nových motorov. Cvičia sa pri nich aj situácie, ktoré vojenskí piloti musia riešiť v prípade narušenia slovenského vzdušného priestoru. Takýto nácvik je z pochopiteľných dôvodov v záujme bezpečnosti všetkých občanov Slovenska.

TASR informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.