Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Výpravy do starovekého Egypta pokračujú prednáškou o metalurgii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tohtoročné Výpravy do starovekého Egypta venovali organizátori 220. výročiu narodenia Friedricha Daniela Schimka, zakladateľa najväčšej dochovanej slovenskej egyptologickej zbierky.

Bratislava 1. februára (TASR) - Poznatkom o staroegyptskej metalurgii je venovaná druhá egyptologická prednáška z piateho cyklu Výpravy do starovekého Egypta. Má názov Arzén náš každodenný. Nové poznatky o staroegyptskej metalurgii a priaznivci histórie ju môžu absolvovať v piatok 5. februára o 17.30 hodine vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislavy.

Jednou z doposiaľ málo prebádaných oblastí staroegyptskej civilizácie je jej metalurgia, najmä v starších obdobiach egyptských dejín, v 3. tisícročí pred Kristom. Interdisciplinárne projekty v spolupráci Českého egyptologického ústavu Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej s múzeami v Lipsku a vo Viedni sú zacielené na získanie presnejších poznatkov o staroegyptskej metalurgii, hlavne v dobe, kedy najpoužívanejšou zliatinou bola tzv. arzénová meď. Nové poznatky, niektoré vo svetovej premiére, získané v práve prebiehajúcich projektoch, priblížia traja špecialisti - egyptológ Martin Odler, odborník na archeometalurgiu Jiří Kmošek a špecialista na morfomotriu Ján Dupej.

Martin Odler je doktorandom Českého egyptologického ústavu Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej a venuje sa materiálnej kultúre, najmä medeným artefaktom. Jiří Kmošek je magisterským študentom na Vysokej škole chemicko-technologickej v Prahe a zaoberá sa archeometalurgiou. Ján Dupej je doktorandom na Matematicko-fyzikálnej fakulte UK v Prahe a špecializuje sa na geometrickú morfometriu a jej aplikácie v biomedicíne a iných odboroch, napríklad archeológii.

Tohtoročné Výpravy do starovekého Egypta venovali organizátori 220. výročiu narodenia Friedricha Daniela Schimka, zakladateľa najväčšej dochovanej slovenskej egyptologickej zbierky. Ďalšie informácie k jednotlivým témam cyklu, ktorý pripravila Nadácia Aigyptos v spolupráci s Múzeom mesta Bratislavy, Ústavom orientalistiky Slovenskej akadémie vied a s podporou veľvyslanectva Egyptskej arabskej republiky, sú zverejnené na www.aigyptos.sk.