Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Výroba dlažby v Šimonovciach ušetrila obci financie a zamestnala ľudí

Na snímke zamestnanci obce Šimonovce, vyrábajú zámockú dlažbu 4. septembra 2015. Foto: TASR/Branislav Caban

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity podporil vlani tento projekt sumou 15.000 eur a v tomto roku obec pristúpila k jeho realizácii.

Šimonovce 4. septembra (TASR) – Realizáciu projektu „Tvorba pracovných miest pre marginalizované rómske komunity - Výroba zámockých dlažieb v obci Šimonovce“ na juhu Rimavskosobotského okresu si dnes poobede prezrel splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák v sprievode starostu Štefana Gála. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity podporil vlani tento projekt sumou 15.000 eur a v tomto roku obec pristúpila k jeho realizácii.

„Zatiaľ sme vďaka projektu zamestnali troch obyvateľov našej obce, ktorí vyrobili okolo 700 štvorcových metrov dlažby. Je však pravdepodobné, že ďalšie pracovné miesta ešte pribudnú,“ povedal starosta, podľa ktorého bude dlažba využitá pri obnove chodníkov v Šimonovciach. „Budúci rok chceme vo výrobe pokračovať a prípadne ju aj rozšíriť. Dlažba, ktorú vyrobíme tento rok, totiž nepostačí na obnovu všetkých chodníkov v celej obci, ktoré majú spolu dĺžku okolo dvoch kilometrov,“ uviedol.

Budúci rok preto samospráva plánuje zamestnať ďalších piatich alebo šiestich ľudí. Tí by okrem výroby dlažby pracovali aj priamo na rekonštrukcii chodníkov a získané skúsenosti by mohli neskôr využiť pri pokračovaní projektu. „Keď dokončíme opravu komunikácií v obci a o dlažbu bude záujem, tak by sme radi vo výrobe pokračovali a okrem jej predaja záujemcom ponúkali aj služby našich pracovníkov pri jej ukladaní,“ načrtol plány Gál. Nové pracovné miesta by v obci s približne 560 obyvateľov mohli aspoň trochu znížiť nezamestnanosť, ktorá v súčasnosti dosahuje mieru 40 percent.

Realizáciu projektu „Tvorba pracovných miest pre marginalizované rómske komunity - Výroba zámockých dlažieb v obci Šimonovce“ na juhu Rimavskosobotského okresu si dnes poobede prezrel splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák (na snímke vľavo) v sprievode starostu Štefana Gála (vpravo). Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity podporil vlani tento projekt sumou 15.000 eur a v tomto roku obec pristúpila k jeho realizácii. Šimonovce, 4. septembra 2015.
Foto: TASR/Branislav Caban


Splnomocnenec podľa vlastného vyjadrenia hodnotí tento projekt veľmi pozitívne. „Za 15.000 eur sme dokázali zamestnať troch ľudí a vyrobiť dlažbu, vďaka ktorej sme výrazne znížili objem peňazí potrebných na rekonštrukciu chodníkov v obci. Navyše je to udržateľná aktivita a obec môže dlažbu vyrábať aj po tom, ako si chodníky obnoví, pretože dopyt po tomto výrobku je už teraz obrovský,“ zdôraznil Pollák.

Ako spomenul na záver, aj na tomto projekte chceli ukázať, že obecné podniky majú svoj zmysel a v ich podpore budú pokračovať. „Dávajú prácu ľuďom a znižujú objem prostriedkov, ktoré sú napríklad v tomto prípade potrebné na výrobu dlažby,“ uzavrel splnomocnenec.