Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Vyrovnaniu vzťahov v RO Sninské rybníky má pomôcť verejné stretnutie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Aktuálnou otázkou samosprávy je, či v rámci vyrovnania vznikne spoločný podnik oboch subjektov, alebo mesto odkúpi podiely urbariátu v sume približne 2,4 milióna eur.

Snina 2. septembra (TASR) – Nájsť riešenie majetkovo-právneho vyrovnania vzťahov medzi mestom Snina a Lesopoľnohospodárskou urbárskou spoločnosťou (LPUS) v súvislosti s rekreačnou oblasťou (RO) Sninské rybníky má pomôcť i verejné stretnutie s občanmi. Samospráva ho na svojom webe avizuje na piatok 3. septembra.

"Ide o tému, v rámci ktorej je názor občanov mimoriadne dôležitý. Vysporiadanie pozemkov je základný predpoklad pre modernizáciu a ďalšie investície na Sninských rybníkoch," uviedla na stránke mesta vedúca oddelenia strategického rozvoja mestského úradu Erika Jankajová s tým, že k vyrovnaniu majetkovo-právnych vzťahov medzi mestom a LPUS sa dosiaľ uskutočnilo niekoľko stretnutí pracovnej skupiny, zloženej zo zástupcov mestského úradu, poslancov, hlavného kontrolóra i zástupcov urbariátu. Aktuálnou otázkou samosprávy je, či v rámci vyrovnania vznikne spoločný podnik oboch subjektov, alebo mesto odkúpi podiely urbariátu v sume približne 2,4 milióna eur.

Zvažované alternatívy pochádzajú z memoranda o vzájomnom porozumení a budúcej spolupráci, ktoré mestskí poslanci odobrili ešte v novembri 2019. Zriadená komisia sa následne prioritne zaoberala možnosťou vzniku spoločného podniku, pričom ako vklady doň boli navrhnuté aktíva oboch strán. Za Lesopoľnohospodárske podielové družstvo (LPD) Snina členské podiely na LPUS, za mesto spoločnosť Verejnoprospešné služby Snina. Hĺbkový audit oboch spoločností však preukázal "značný nepomer všeobecnej hodnoty obchodných podielov oboch spoločností", uvádzal materiál, ktorým sa sninskí mestskí poslanci zaoberali na svojom júnovom zasadnutí. Samospráva preto aktuálne zvažuje i odkúpenie 100-percentného obchodného podielu LPD Snina.

Rozhodnutie o konečnom postupe pri majetkovo-právnom vyrovnaní má zavŕšiť dlhotrvajúci spor medzi stranami, týkajúci sa nájomnej zmluvy o prenájme pozemkov v RO. Urbárnici ju od jej vzniku považovali za neplatnú, namietali i voči výške nájmu, ktorá ročne predstavuje približne 10.000 eur. Strany sa mali zmluvou riadiť do roku 2030. Urbárnici sa v tejto veci obrátili i na súd, no v marci 2019, keď sa začali medzi LPUS a mestom intenzívne rokovania o budúcnosti RO, vzala LPUS žalobu na mesto o neplatnosť zmluvy späť.