Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Vyše sto dobrovoľníkov maľuje lavičky na Hviezdoslavovom námestí

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V Bratislave dnes prebiehajú aj ďalšie aktivity v rámci podujatia firemného dobrovoľníctva Naše Mesto.

Bratislava 15. júna (TASR) – Ošarpané a poškodené lavičky na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave by mali byť po dnešnom dni minulosťou. Vyše sto dobrovoľníkov, ktorí sa zapojili do podujatia Nadácie Pontis Naše mesto, ich dnes totiž čistia a natierajú. Do 14.00 hodiny by ich mali zvládnuť celkom 139.

Dobrovoľníci v modrých tričkách z približne desiatich firiem sú na námestí už od 9.00 hodiny. Kovové a drevené časti lavičiek sa stihli opraviť už vo štvrtok (14.6.), dnes na nich čaká najmä šmirgľovanie. Lavičky potom natrú ochrannou farbou. "Problémom možno bude, že budú dlho schnúť, preto tam necháme slovensko-anglické upozornenia," povedala Martina Tichá, projektová koordinátorka pre Staré Mesto. Skrášliť 149 lavičiek na Hviezdoslavovom a Rybnom námestí si s dobrovoľníkmi trúfa. "Možno stihneme namaľovať aj niektoré pred Redutou," dodala.

Staré Mesto podľa jeho starostky Táne Rosovej považuje Hviezdoslavovo námestie za vlajkovú loď mestskej časti. "Je to najväčšie námestie, ktoré máme v správe a lavičiek je tu veľmi veľa. Všetky ich opraviť by bolo drahé, v rozpočte na to peniaze nemáme. A je to niečo, čo dokážu urobiť dobrovoľníci," zdôvodnila starostka výber námestia do projektu. Aj ju dnes mohli Bratislavčania vidieť so štetcom v ruke. "Veľké skúsenosti nemám, hoci som sa doma pokúšala, ale bez nejakých úspechov," poznamenala s úsmevom.

Staré Mesto sa minulý rok zapojilo do projektu tiež. Dobrovoľníci vtedy čistili Pisztoryho palác. "Boli to stovky odpracovaných hodín, 300 ľudí odviedlo prácu za 4000 eur," podotkla Rosová s tým, že palác potom čistili opakovane aj mimo akcie.

V Bratislave dnes prebiehajú aj ďalšie aktivity v rámci podujatia firemného dobrovoľníctva Naše Mesto. Skrášľuje sa areál nemocnice na Kramároch, čistí sa Malý Dunaj, brehy Zlatých pieskov aj Pečniansky les. Po dnešnom dni by mali krajšie vyzerať aj zastávky mestskej hromadnej dopravy v Ružinove, ale aj lavičky v Horskom parku. Niektorí dobrovoľníci spríjemňujú deň mentálne postihnutým na Partizánskej lúke, iní si vyšli so seniormi do cukrárne v Starom Meste. Pre niektorých dobrovoľníkov bol pripravený cabriobus, ktorý ich zaviezol na neznáme miesta, kde budú pomáhať.

Naše Mesto je najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva na Slovensku aj v strednej Európe. Tento rok sa do 280 rôznych aktivít zapojí 4800 dobrovoľníkov z jedenástich slovenských miest. Podujatie potrvá do soboty 16. júna.