Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Vyšetrovanie v prípade korupcie bane polícia ukončila

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V prípade dokázania viny hrozí Jozefovi Š. trest odňatia slobody na päť až 12 rokov a Miroslavovi V. v rozsahu dvoch až piatich rokov.

Bratislava 3. mája (TASR) - Úrad boja proti korupcii skončil vyšetrovanie v korupčnom prípade riaditeľa štátneho podniku a podnikateľa v oblasti banských diel.

Jozef Š. ako zamestnanec štátneho podniku je obvinený z trestného činu prijímania úplatku a podnikateľ Miroslav V. z trestného činu podplácania. Teraz ich vyšetrovateľ navrhuje prokurátorovi obžalovať. Pre TASR to uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru (PZ) SR Michal Slivka.

V období rokov 2003 až 2007 mal podľa neho Jozef Š. ako riaditeľ štátneho podniku so sídlom Banskej Bystrici požadovať úplatky od Miroslava V., konateľa istej obchodnej spoločnosti.

"V priestoroch spoločnosti požadoval okrem 660 až 1600 eur pri každej návšteve aj iné nepeňažné výhody. Za úplatok mal z titulu svojho postavenia umožniť ďalej pokračovať spoločnosti v prácach na dobývacom priestore, kde práce prebiehali," vysvetlil Slivka. Dodal, že išlo o likvidáciu odkaliska a banských diel. Spoločnosť pritom mala platnú nájomnú zmluvu, zmluvu o prevode dobývacieho priestoru aj povolenie príslušného banského úradu na zabezpečenie uvedených prác, o čom obaja obvinení vedeli.

"Aby mohol Miroslav V. pokračovať v uvedenej činnosti, súhlasil s podplácaním a Jozefovi Š. najmenej v deviatich zistených prípadoch vyplatil požadované úplatky. Išlo o sumu takmer 13.000 eur," uzavrel hovorca Prezídia PZ.

V prípade dokázania viny hrozí Jozefovi Š. trest odňatia slobody na päť až 12 rokov a Miroslavovi V. v rozsahu dvoch až piatich rokov.