Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Výška nákladov na zimnú údržbu sa v Trnave vždy odvíja od počasia

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Turanovič

Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja má v agende 1592 km ciest.

Trnava/Hlohovec/Piešťany/Senica 15. januára (TASR) – Doterajší mierny priebeh zimy príliš nezaťažil rozpočty miest v Trnavskom kraji. Na zimnú údržbu komunikácií minuli samosprávy menej v porovnaní s inými rokmi, v rozpočtoch miest však samostatná kapitola na prostriedky pre tento účel zväčša nie je.

Mesto Senica má podľa hovorkyne Roderiky Petrákovej každoročne schvaľovaný rozpočet na celoročnú údržbu verejných priestranstiev. Do tejto položky patrí zametanie chodníkov, ciest a taktiež odhŕňanie snehu a posyp. "Mesto udržuje 130 km chodníkov a ciest, práce realizujú Technické služby Senica, a.s., pracujú aj zamestnanci mesta, prijatí na pozíciu pomocného robotníka a uchádzači o zamestnanie zaradení na menšie obecné služby," uviedla pre TASR. Na údržbu majú technické služby k dispozícii tri traktory s pluhmi a dva posýpacie stroje. "V roku 2014 bol náklad na údržbu komunikácií 26.000 eur, za rok 2015 zhruba 40.000 eur," dodala Petráková.

V Piešťanoch je podobná situácia, podľa hovorkyne Evy Bereczovej Služby mesta Piešťany nemajú špeciálne vyčlenené prostriedky na udržiavanie svojich 109 km ciest a 206 km chodníkov. Používajú päť traktorov, jeden nakladač, štyri multikáry a na ručnom čistení sa strieda desať ľudí na dvoch pracovných zmenách. Za uplynulú zimu minuli pri údržbe na mzdové a ostatné náklady 64.190 eur.

Poskytovateľom služieb zimnej údržby komunikácií, chodníkov a verejných priestranstiev pre mesto Hlohovec je TKO Ekopres II. Firma vyhrala verejnú súťaž so sumou 73.255 eur. "Práce robia podľa potreby, v závislosti od poveternostných podmienok a účtované sú od výkonu," informovala hovorkyňa Zuzana Hrinková Siebenstichová. Dodala, že firma je schopná nasadiť do ulíc naraz päť traktorov, dva veľké sypače, malý sypač, dve UNC vozidlá a na odpratávanie snehu aj nákladné vozidlá, traktory s vlečkami či bagre a 10 osôb na ručné odpratávanie snehu. "Za zimnú údržbu 2015/2016 doteraz ešte nebola mestu vystavená žiadna faktúra. Na zimu 2014/2015 sme vynaložili sumu 38.892 eur," uviedla Hrinková Siebenstichová.

Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja (SÚC TTSK) má v agende 1592 km ciest 2. a 3. triedy a cesty 1. triedy na základe zmluvného vzťahu so Slovenskou správou ciest. Podľa hovorkyne Natálie Krištofíkovej v tomto roku zabezpečuje údržbu približne 260 zamestnancov pomocou 92 mechanizmov. "V prípade potreby a v kalamitných stavoch má SÚC TTSK zazmluvnené externé mechanizmy, ktoré sú v 24-hodinovej pohotovosti pripravené pomôcť na našich úsekov ciest," dodala pre TASR. Ani SÚC TTSK nemá presne stanovený rozpočet na túto zimu, výška nákladov je závislá od počasia. Za sezónu 2014/2015 to bolo 4,386 milióna eur.