Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vyšné Nemecké trápia dlhodobo odstavené autá na jednej z ciest

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Halász

Podľa starostu Jozefa Danka ide o vozidlá, ktoré patria Ukrajincom.

Vyšné Nemecké 25. júla (TASR) – Prihraničnú obec Vyšné Nemecké v Sobranskom okrese trápia dlhodobo odstavené autá na jednej z miestnych komunikácií. Podľa starostu Jozefa Danka ide o vozidlá, ktoré patria Ukrajincom. "Niektoré z nich sú totálne rozobraté," uviedol pre TASR.

Jedným z možných riešení by podľa jeho slov bolo osadenie dopravných značiek. Vlastníkom cesty III. triedy, ktorá prechádza intravilánom obce, je Košický samosprávny kraj (KSK). "Na vlastné náklady sme tam dali kmene stromov, autá však začali parkovať na druhej strane," skonštatoval Danko s tým, že od obecného úradu ku križovatke ciest, ktoré vedú k hranici, ich možno narátať do 30. "Nemôžeme poriadne kosiť ani vlastné priekopy, lebo keď odskočí kamienok, rozbije okno, ide o cudzí majetok," zdôraznil. Niekoľko áut je tam podľa jeho ďalších slov v dezolátnom stave. "Sú bez kolies, svetiel, kapoty sú pootvárané, agregáty rozobrané. Ako to vyzerá, keď niekto prejde cez hranicu na Slovensko?" spýtal sa starosta.

"Problém s vozidlami na tejto ceste je nám známy. Snažili sme sa ho riešiť aj na spoločnom rokovaní s Obecným úradom vo Vyšnom Nemeckom a Dopravným inšpektorátom Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Michalovciach a prijať opatrenia, ktoré by zamedzili tomuto stavu. Problém je legislatívne ťažko riešiteľný, pretože autá sú súkromným vlastníctvom občanov, ktoré je chránené zákonmi," uviedla pre TASR hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková. Podľa jej ďalších slov ide o podobný problém, aký vo veľkých mestách spôsobuje odstavovanie starých áut a vrakov na parkoviskách. "Správa ciest KSK ako správca tejto cesty nemôže svojvoľne odstrániť vozidlá parkujúce na krajnici, pretože netvoria prekážku v prejazde, ani nie sú prekážkou v údržbe cesty a sú majetkom iných osôb," doplnila na margo Vyšného Nemeckého.

Ako pre TASR uviedol košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó, v tomto konkrétnom prípade sú vozidlá odstavené mimo cestného telesa. "Podľa doteraz nazhromaždených písomných podkladov miesto, na ktorom sú odstavené, nemožno považovať za cestnú zeleň ani inú verejne prístupnú zeleň a vozidlá netvoria prekážku cestnej premávky," uviedol s tým, že polícia tak nemá zákonný dôvod na postup podľa zákona o priestupkoch. Čo sa týka odtiahnutia vozidla, podľa zákona o cestnej premávke môže o jeho odstránení rozhodnúť aj policajt v prípade, "ak vozidlo tvorí prekážku cestnej premávky alebo ak ide o vozidlo uvedené v odseku 4 a v § 25". "Vyššie uvedené zákonné ustanovenie je možné aplikovať v praxi len vtedy, ak sú splnené všetky zákonné predpoklady. V tomto konkrétnom prípade nie je splnený ani jeden z nich, preto policajt o odtiahnutí vozidiel rozhodnúť nemôže," uzavrel.