Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V. SKÁLNIK: Na podujatí Deň štúrovskej poézie vystúpi 20 recitátorov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Obec Vyšný Skálnik má so štúrovskou tradíciou priamu súvislosť.

Vyšný Skálnik 26. mája (TASR) – Deň štúrovskej poézie je podujatie určené pre deti základných škôl z okresu Rimavská Sobota, ktoré súťažia v prednese poézie štúrovských básnikov. Ako TASR informovala Darina Kišáková, riaditeľka Gemersko-malohontského osvetového strediska, ktoré akciu organizuje spolu s obcou Vyšný Skálnik, aktuálny 14. ročník sa začína 27. mája o 10.00 h v miestnom kultúrnom dome.

Súťaž je rozdelená do dvoch vekových kategórií. „Máme prihlásených 20 súťažiacich recitátorov, čo je viac ako vlani. Považujeme to za dostatočný počet, keďže táto akcia je špecifická tým, že ide o štúrovskú poéziu, ktorá je pomerne náročná,“ uviedla riaditeľka. Ako ďalej spomenula, aktuálny ročník bude bohatší než predchádzajúce. „Keďže máme Rok Ľudovíta Štúra, súčasťou akcie bude aj hudobno-slovné pásmo 'A zrodil sa jazyk', ktoré mu bude venované,“ povedala.

Obec Vyšný Skálnik má so štúrovskou tradíciou priamu súvislosť. V roku 1829 sa tu totiž narodil Ján Botto, najmladší zo štúrovských básnikov, autor diel Žltá ľalia či Smrť Jánošíkova. Pri viacerých svojich dielach našiel inšpiráciu v miestnej ľudovej tvorbe a v obci sa dodnes nachádza jeho rodný dom s pamätnou izbou.