Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Vysoké hory priniesli do Nitry cestovateľské filmy i fotografie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/

Vysoké hory Nitra priniesli aj filmy a prezentácie z paraglidingových letov v pohorí Altaj, horolezeckého výstupu na Mont Blanc, o lyžovaní na Kaukaze, či putovaní po Kube.

Nitra 5. novembra (TASR) – Premietanie cestovateľských filmov i výstavy fotografií priniesol 12. ročník festivalu Vysoké hory Nitra. Uskutočnil sa počas tohto víkendu na Mestskom úrade v Nitre. Prezentácie zaviedli návštevníkov do najvyšších hôr sveta, ukázali im divoké rieky a oblasti Ekvádoru, ale aj krásy slovenskej prírody.

Festival už tradične sprevádzala pútavá prehliadka filmov, fotografií a rozprávania známych osobností, horolezcov, cestovateľov a filmárov nielen z nitrianskeho regiónu, ale z celého Slovenska. Hlavný program sa skladal zo štyroch blokov s filmami a prezentáciami. Sprievodnou akciou festivalu bola výstava fotografií s tematikou hôr, cestovania, fauny a flóry, informovali organizátori z Nitrianskeho horského spolku.

Výberom tých najzaujímavejších okamihov a zážitkov, zozbieraných v priebehu 20 expedičných rokov, bol film Petra Hámora s názvom Himalayadventure. Pavol Barabáš uviedol počas festivalu film Vábenie výšok, v ňom predstavil Ivana Gálfyho, ktorý stál pri zrode Horskej služby na Slovensku. Prezentácia Expedícia Vysoké Tatry 1955 priblížila prostredníctvom čiernobielych fotografií prvý kolektívny prechod hlavného hrebeňa Vysokých Tatier v zimnom období. Film Erika Baláža Živá rieka ukázal tok rieky Belej. Dokument Viliama Bendíka Kroky na hrane predstavil príbeh šiestich ultrabežcov. Tí sa rozhodli oživiť autentický príbeh Rudolfa Vrbu a Alfreda Wetzlera, ktorí ušli z pekla koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Poľsku.

Vysoké hory Nitra priniesli aj filmy a prezentácie z paraglidingových letov v pohorí Altaj, horolezeckého výstupu na Mont Blanc, o lyžovaní na Kaukaze, či putovaní po Kube. Súčasťou programu bolo aj premietanie časozberného videa o krásach Čiech i dokumenty o splavovaní riek v Ekvádore a cyklotúre z Vrábeľ do Paríža.