Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Horskí záchranári pomáhali dvom turistom, ktorí uviazli v snehu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

HZS upozorňuje turistov, že v horách vládnu zimné podmienky.


Vysoké Tatry 11. januára (TASR) – Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) dnes popoludní pomáhali dvom turistom, ktorí uviazli v snehu. Najskôr pomáhali turistke, ktorá sa zošmykla z chodníka medzi Skalnatým plesom a Zamkovského chatou a uviazla v hlbokom snehu a kosodrevine, odkiaľ sa nevedela samostatne dostať. TASR o tom informovalo Operačné stredisko HZS.

Turistke na pomoc odišli dvaja záchranári HZS zo Starého Smokovca. "Medzitým sa jej podarilo vyslobodiť, no bála sa ďalej pokračovať, nakoľko sa stále prepadávala v hlbokom snehu," uviedla HZS.

Počas zásahu sa na tiesňovú linku HZS obrátil ďalší slovenský turista, ktorý sa tiež pošmykol na chodníku a uviazol zhruba 100 m pod ním v hlbokom snehu. "Záchranári HZS obom pomohli a odprevadili ich na Zamkovského chatu," doplnili.

HZS upozorňuje turistov, že v horách vládnu zimné podmienky. "Na chodníkoch je vrstva tvrdého utlačeného snehu, na ktorom sa šmýka. Turistom odporúčame na túry zvoliť správnu obuv, poprípade použiť aj protišmykové návleky a paličky," uzavreli horskí záchranári.