Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pod Lomnickým štítom bude Snow camp

Lomnický štít vo Vysokých Tatrách, ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Záujemcovia budú stanovať pod šírim nebom v nadmorskej výške 1751 m n m. v zimnom vysokohorskom prostredí a pod dohľadom skúseného horského vodcu.

Vysoké Tatry 27. januára (TASR) - Vyskúšať si extrémne podmienky zimného táborenia môžu návštevníci na oficiálne povolenej akcii Snow camp na Skalnatom plese vo Vysokých Tatrách počas štyroch termínov - 28. januára, 11. a 18. februára a 4. marca. Záujemcovia budú stanovať pod šírim nebom v nadmorskej výške 1751 m n m. v zimnom vysokohorskom prostredí a pod dohľadom skúseného horského vodcu.

"Oficiálne povolený stanový tábor pod Lomnickým štítom simuluje podmienky base campov v extrémnych horských terénoch pre širokú verejnosť. Skupina bude vybavená čelovkami, termo spacími vakmi do -29 stupňov Celzia, karimatkami a balíčkom tuhej instantnej stravy. Zážitok odporúčame všetkým, ktorým nechýba odvaha prespať v otvorenom priestore a pri mínusových teplotách," uviedol jeden z organizátorov Lukáš Brodanský. Zimné táborenie počas výprav a zimných horolezeckých výstupov zažíva aj horský vodca Peter Tomko, ktorý bude na tatranský projekt dohliadať z odborného hľadiska. "Mojou úlohou je odovzdávanie skúseností zo stanovania a bivakovania. Budem oporou pre tých, ktorí majú rešpekt pred takouto aktivitou. Všetci účastníci absolvujú inštruktáž o stavaní stanov v horských terénoch v zimnom období a dostanú aj informácie o vhodnosti spacích vakov, karimatiek, príprave jedla a nápojov, ako aj samotného nocovania v stanoch, takisto zásad obliekania sa na noc a ukladania zvyšku vecí," priblížil Tomko.

Horský vodca podotkol, že účastníci si musia uvedomiť, že zimné stanovanie je v porovnaní s letným rozdielne, najmä pokiaľ ide o teplotu ovzdušia, vietor a sneh. "V tomto prípade platí, že sneh je voda, z vody je vlhko a z vlhka je chlad. Mojím odporúčaním je, aby si záujemcovia prečítali cestopisy alebo články z horolezeckých, polárnych výprav, aby sa oboznámili so zážitkami a skúsenosťami druhých, a aby svoje telo otužovali sprchovaním v studenej vode. Rovnako, aby sa nebáli prechádzok v mrazivom počasí a hlavne, aby mráz a chlad brali ako fakt, že to tak je a musia sa tomu prispôsobiť," uzavrel horský vodca.

Peter Tomko je člen Spolku horských vodcov Vysoké Tatry, inštruktor horolezectva a horský vodca od roku 1994. Zúčastnil sa na výpravách do Južnej Ameriky, zdolal najvyšší vrchol Ameriky Aconcagua (6959 m. n m.) či v Himalájach vrchol Ama Dablam (6812 m n. m.) Absolvoval množstvo horolezeckých výstupov v Alpách a Vysokých Tatrách.