Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Tatrách nasnežilo, podľa HZS sú podmienky na turistiku obmedzené

Na snímke pohľad na zasnežený vrchol Gerlachovského štítu vo Vysokých Tatrách z Popradu. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podľa Horskej záchrannej služby budú obmedzené podmienky na turistiku aj počas posledného októbrového víkendu, 25. a 26. októbra

Vysoké Tatry 23. októbra (TASR) – Vo Vysokých Tatrách v stredu (22. 10.) a v noci na dnes nasnežilo, turisti by sa preto už mali pripraviť na zimné podmienky v horách. Službukonajúci Operačného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) z Vysokých Tatier pre TASR uviedol, že podmienky na turistiku sú v tejto chvíli dosť obmedzené.

Zatiaľ podľa neho nie je jasné, kde je hranica sneženia, keďže sa mierne oteplilo a sneh sa priebežne aj topí, ľudia by tak mali byť pripravení na všetko. V prípade nižšie položených turistických trás sú chodníky mokré a môže sa na nich šmýkať, v prípade vyšších polôh sa treba pripraviť na snehovú pokrývku. HZS preto odporúča výstup do sediel či k vysokohorským chatám len skúsenejším turistom a s patričným výstrojom. Chýbať by nemali paličky, čakany, či mačky, samozrejmosťou je teplejšie a nepremokavé oblečenie a pevná obuv.

Podľa HZS budú obmedzené podmienky na turistiku aj počas posledného októbrového víkendu, 25. a 26. októbra, ktorý je zároveň záverečný pred sezónnou uzáverou turistických chodníkov vo Vysokých Tatrách. Návštevníci by sa teda mali na túru dobre pripraviť, prípadne výlet odložiť na novú sezónu alebo si zvoliť iné horstvo na Slovensku, kde sú podmienky lepšie.