Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

SLEDUJEME: MIMORIADNA SITUÁCIA V TATRÁCH: Voda strhávala mosty

Na snímke dvaja muži pozorujú rozvodnený potok Javorinka, ktorý berie so sebou starší dom v Podspádoch vo Vysokých Tatrách 19. júla 2018. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V okrese Poprad vyhlásili kvôli pretrvávajúcim zrážkam a lokálnym povodniam mimoriadnu situáciu.

Vysoké Tatry 19. júla (TASR) - Hladina Studeného potoka v obci Stará Lesná, okres Kežmarok, odkiaľ museli v noci a vo štvrtok ráno evakuovať kvôli povodniam desiatky ľudí, už postupne klesá. Situácia je tam však podľa starostu Ľubomíra Laufa naďalej vážna.



Minimálne desať objektov vrátane jedného hotela už voda zatopila a ďalšie stavby sú ohrozené. "Podmylo nám niekoľko mostov, niektoré z nich sú úplne zničené, takže sa nedá prejsť na druhú stranu, aj kvôli tomu sme museli evakuovať ľudí," priblížil starosta. Najväčším problémom podľa neho je, že koryto rieky sa v niektorých miestach posunulo o osem až desať metrov a v podstate sa vytvorilo nové. V súčasnosti preto robia v prvom rade všetko preto, aby sa tok vrátil na pôvodné miesto. "Zabezpečujeme techniku, má prísť veľký bager, ktorý by mal odstrániť stromy zvalené v toku, a navážame kameň, aby sme to tam zabezpečili a voda nepodmývala ďalšie objekty," doplnil starosta.

Na snímke vymletý a strhnutý turistický chodník pri rozvodnenom Studenom potoku vo Vysokých Tatrách 19. júla 2018.
Foto: TASR/Milan Kapusta

Škody po povodni budú podľa neho vysoké, on sám si takúto veľkú povodeň nepamätá. "Voda poškodila rekreačné chatky, ale aj rodinné domy a miestne hotely. Jeden most je podmytý, dva voda úplne zničila, neviem ešte, v akom stave je lávka," zdôraznil Lauf. V Starej Lesnej už momentálne neprší, starosta verí, že situácia s počasím sa už nezhorší a budú môcť postupne odstraňovať škody.

Situácia v súvislosti s prívalovým dažďom a následným zvýšením vodných tokov na východnom Slovensku a vo Vysokých Tatrách ostáva naďalej nezmenená. "Desiatky profesionálnych a dobrovoľných hasičov vykonávajú v zatopených oblastiach protipovodňové opatrenia, odstraňujú prekážky z vodných tokov a odčerpávajú vodu zo zatopených miest, rodinných domov a pivníc," priblížila aktuálnu situáciu Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Na snímke turisti sa fotografujú v zakázanej zóne pri vysokom stave vody pri vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách 19. júla 2018.
Foto: TASR/Milan Kapusta

Okrem Starej Lesnej sú najväčšie problémy v Tatranskej Javorine, časť Podspády, kde je ohrozený most na ceste I/66 a doprava je tam zúžená do jedného jazdného pruhu. Problémy majú aj v meste Vysoké Tatry, kde primátor Ján Mokoš vyhlásil 3. stupeň povodňovej aktivity – mimoriadny stav. Viaceré turistické chodníky v Tatranskom i Pieninskom národnom parku sú v dôsledku silných prívalových dažďov poškodené, Javorova a Bielovodská dolina sú momentálne úplne uzavreté.

Bielovodskú a Javorovu dolinu uzavreli, chodníky tam poškodila voda

Viaceré turistické chodníky na území Tatranského národného parku (TANAP) a už aj Pieninského národného parku sú od štvrtka po výdatných dažďoch ťažko prejazdné alebo vôbec neprístupné. Martina Petránová zo Štátnych lesov TANAP-u informovala, že v súčasnosti je už úplne uzavretá Bielovodská dolina, kde podmylo časť cesty a lesníci momentálne nevedia, aká je situácia vo vyšších polohách.

Na snímke turisti sa fotografujú v zakázanej zóne pri vysokom stave vody pri vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách 19. júla 2018.
Foto: TASR/Milan Kapusta

"Javorova dolina je taktiež úplne uzavretá, pretože tam strhlo cestu na zeleno značenej trase. Voda poškodila aj most pod Húpačkami v Malej Studenej doline, čiže zo strany od Hrebienka na Zamkovského a Téryho chatu sa turisti nedostanú," upozornila Petránová. Dodala, že na chodník v Prielome Dunajca spadla kamenná lavína, takže tam návštevníkom taktiež neodporúčajú pohyb v teréne.

"Poškodené mosty sú aj v Tichej a Kôprovej doline, v Malej aj Veľkej Studenej doline, naši pracovníci sú neustále v teréne a mapujú situáciu," doplnila Petránová. Podľa nej tiež treba rátať, že po chodníku zo Zeleného plesa sa valí voda.

Voda podmyla chodníky na takmer celom území Vysokých a Belianskych Tatier, od Podbanského až po Bielovodskú dolinu. Škody lesníci zatiaľ nevyčíslili, Petránová však potvrdila, že situácia na chodníkoch je vážna. Turisti by preto pohyb v teréne mali zvážiť a prispôsobiť aktuálnym podmienkam. Obchádzky či prípadné uzávery sú riadne vyznačené, ŠL TANAP však odporúčajú turistom, aby si v týchto lokalitách dva až tri dni neplánovali výlety.

Na snímke turisti sa fotografujú v zakázanej zóne pri vysokom stave vody pri vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách 19. júla 2018.
Foto: TASR/Milan Kapusta

Horská záchranná služba (HZS) doplnila, že nad Rainerovou chatou Studenovodský potok strhol most na Tatranskej magistrále v smere do Malej Studenej doliny a na Skalnaté pleso. Tatranská magistrála je preto taktiež nepriechodná, a to medzi Hrebienkom a Zamkovského chatou. Horskí záchranári upozorňujú, že aj v iných lokalitách môžu byť po silných dažďoch podmyté turistické chodníky a strhnuté mosty. Žiadajú preto turistov, aby zbytočne neriskovali a nepokúšali sa prebrodiť cez potoky a horské bystriny a radšej sa vrátili po rovnakej trase.

Na snímke zatopené auto a časť Hotela Hills v Starej Lesnej z vybreženého Studeného potoka v Starej Lesnej vo Vysokých Tatrách 19. júla 2018.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


"Obchádzky poškodených úsekov budú vyznačené v teréne, avšak turistom odporúčame, aby si výlety do tejto oblasti aspoň v najbližších dvoch až troch dňoch neplánovali. Poškodené mosty sú i na viacerých miestach v Tichej a Kôprovej doline, a takisto aj v Malej a Veľkej Studenej doline. Situáciu a rozsah poškodenia ešte mapujeme," dodala Martina Petránová zo ŠL TANAP.

Situácia vo Vysokých Tatrách na fotografiách:


Kvôli povodniam a ohrozenému mostu vyhlásili v okrese Poprad mimoriadnu situáciu


V okrese Poprad vyhlásili kvôli pretrvávajúcim zrážkam a lokálnym povodniam mimoriadnu situáciu. Prednosta Okresného úradu v Poprade Slavomír Kravčák pre TASR uviedol, že v obciach Ždiar a Tatranská Javorina časť Podspády vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity.

Problémy sú najmä na moste č. 083 na ceste 1/66 v intraviláne obecnej časti Podspády v Tatranskej Javorine na 135,5 kilometri, ktorý je na hlavnom ťahu smerom do Poľska. „Krízový štáb zasadal práve tu priamo na moste. Mimoriadnu situáciu sme vyhlásili o 8.30 h., odvtedy sa tu urobilo veľmi veľa opatrení. Naváža sa tu už druhú hodinu lomový kameň, aby voda ďalej nepoškodzovala tento most, ktorý je už v dĺžke 3,5 metra podmytý. Lomový kameň budeme voziť, kým sa táto časť mosta úplne zasype,“ uviedol Kravčák s tým, že na moste už obmedzili dopravu a po dohode so Slovenskou správou ciest je tak prejazd zúžený do jedného jazdného pruhu.



Na mieste je aj statik, ktorý rozhodne o tom, či bude toto obmedzenie postačovať a určí nakoľko objekt voda poškodila. Lomový kameň by mal dočasne zabrániť ďalšej erózii mosta, aby ho voda viac nepoškodzovala. „Najhoršia situácia bola skoro ráno okolo 6. hodiny, odvtedy voda začala kulminovať,“ doplnil Kravčák.

Problémy sú aj vo Vysokých Tatrách, kde už vyhlásili mimoriadnu situáciu. Komunikačný manažér tamojšieho mestského úradu Martin Sýkora pre TASR potvrdil, že prívalový dážď spôsobil strhnutie piatich mostíkov v Tichej a Malej studenej doline. „Zaznamenali sme vybreženie potoka v časti Tatranskej Lomnice ako aj vytopenie viacerých pivníc. Napriek tomu je situácia vo Vysokých Tatrách stabilizovaná,“ priblížil Sýkora.

Na snímke muž si fotí vybrežený Studený potok v Starej Lesnej vo Vysokých Tatrách 19. júla 2018.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš vo štvrtok ráno vyhlásil 3. stupeň povodňovej aktivity – mimoriadny stav. Vzhľadom na fakt, že prestalo pršať, vo Vysokých Tatrách predpokladajú, že hladina potokov bude klesať. „Situáciu neustále monitorujeme,“ uzavrel Sýkora.

Studený potok sa vybrežil, ľudí museli evakuovať


Dlhodobé zrážky na území Vysokých Tatier a na podhorí spôsobili vybreženie Studeného potoka na viacerých miestach v regióne. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove pre TASR uviedol, že z viacerých dedín museli evakuovať ľudí.

Asi najhoršia situácia je v obci Stará Lesná, z jedného z tamojších hotelov museli evakuovať desiatky ľudí a svoje domovy muselo opustiť aj niekoľko miestnych obyvateľov. Okrem Starej Lesnej sú podľa operačného dôstojníka problémy i v ďalších obciach, konkrétne hasiči zasahujú v Osturni, v Ždiari, Tatranskej Javorine, v Majeroch, Podolínci a Stráňanoch. Prvý ohlásený výjazd bol pritom v stredu (18.7.) okolo 19. hodiny, evakuáciu ľudí museli hasiči vykonávať počas celej noci. Momentálne sa čaká, kým prestane pršať, aby sa začalo postupne s odstraňovaním následkov lokálnych povodní a odčerpávaním vody z pivníc.

„Studený potok pretekajúci obcou Stará Lesná sa v dôsledku zlej poveternostnej situácie vybrežil a začal zaplavovať jednotlivé ulice. Hasiči pomohli s evakuáciou takmer 274 osôb zo zaplavených chatových oblastí a miestnych domov do priestorov miestnej školy a obecného úradu, kde ľudia našli svoje útočisko,“ doplnila Katarína Križanová z Prezídia HaZZ s tým, že takmer tridsiatka hasičov po ukončení evakuácie vykonávala do skorého rána na mieste protipovodňové opatrenia, v ktorých naďalej pokračujú.

Na snímke muž s dieťaťom sledujú zatopenú časť cesty v Starej Lesnej z vybreženého Studeného potoka v Starej Lesnej vo Vysokých Tatrách 19. júla 2018.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v súvislosti s výdatnými zrážkami výstrahu 2. stupňa pred dažďom pre okres Poprad a 1. stupňa pre okresy Kežmarok a Stará Ľubovňa. Zároveň vydal pre tieto tri okresy výstrahu 1. stupňa pred povodňami.

Tok rieky Dunajec pri Červenom Kláštore pritom dosiahol vo štvrtok ráno 356 centimetrov, čo zodpovedá hladine 2. stupňa povodňovej aktivity a naďalej stúpa. Podobná situácia je aj v Nižných Ružbachoch, kde rieka Poprad dosiahla 266 centimetrov, čo je hladina zodpovedajúca 2. stupňu povodňovej aktivity a taktiež stále stúpa. Tok Belej pri Podbanskom taktiež dosiahol 2. stupeň, momentálne je na úrovni približne 160 centimetrov a hladina klesá. Prvý stupeň povodňovej aktivity dosiahli aj rieka Poprad v Poprade a Studený potok v Starej Lesnej, tam už hladina od rána tiež klesá.

Na severnom Slovensku môže intenzívne pršať


Na severnom Slovensku môže vo štvrtok intenzívne pršať a lokálne sa môžu vyskytnúť aj povodne z trvalého dažďa. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

V okresoch Námestovo, Tvrdošín a Poprad môže podľa SHMÚ úhrn zrážok dosiahnuť 100 až 120 mm.

"Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,” uvádzajú meteorológovia, ktorí pre uvedené okresy vydali výstrahu 2. stupňa platnú do štvrtka 12.00 h.

Na snímke zatopená časť Hotela Hills v Starej Lesnej z vybreženého Studeného potoka v Starej Lesnej vo Vysokých Tatrách 19. júla 2018.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Pre okresy Čadca, Martin Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Kežmarok a Stará Ľubovňa platí výstraha prvého stupňa s rovnakou platnosťou, pričom SHMÚ tu očakáva úhrn zrážok od 40 do 90 mm.

Hydrologické výstrahy 2. stupňa pred povodňou z trvalého dažďa sú vyhlásené pre okresy Tvrdošín a Liptovský Mikuláš, výstrahy 1. stupňa pre okresy Námestovo, Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa, všetky s platnosťou do štvrtka 12.00 h.

V Tatranskej Javorine hrozí vyliatie potoka z koryta i strhnutie mosta


V súvislosti s prívalovým dažďom, ktorý zasiahol územie severného Slovenska a Vysokých Tatier počas posledných dní, zasahujú profesionálni hasiči spolu s dvadsiatkou dobrovoľných hasičov vo viacerých obciach a mestách. Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) informovala, že aktuálne hasičov zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a v Humennom vyslali do obce Tatranská Javorina v okrese Poprad.

Na snímke rozvodnený potok Javorinka, ktorý berie so sebou starší dom v Podspádoch vo Vysokých Tatrách 19. júla 2018.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

"Hrozí tam vyliatie potoka z koryta. Hasiči vykonávajú na mieste protipovodňové opatrenia, nakoľko kvôli stúpajúcej hladine vody hrozí aj spadnutie mosta," uviedla s tým, že najvážnejšia situácia je v Prešovskom a Košickom kraji v obciach Mlynky, Stará Lesná a Tatranská Javorina - časť Podspády.

Rozvodnený potok Javorinka


Starostka Tatranskej Javoriny Alena Pitoňáková pre TASR potvrdila, že v obci vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity. "V okrese Poprad je vyhlásená mimoriadna situácia, zasadal aj krízový štáb. Tu u nás robíme zabezpečovacie práce, veľké kamene zvážame ku korytu a snažíme sa zachrániť, čo sa dá. Úroveň vodnej hladiny je od rána približne rovnaká, už sa nezvyšuje a prestalo aj pršať," priblížila situáciu Pitoňáková. V ohrození je podľa nej okrem mosta aj jeden neobývaný dom, ktorý je už sčasti podmočený a hrozí, že sa zrúti. Zatiaľ kvôli vysokej hladine nemuseli ľudí z dediny evakuovať. "V teréne som od večera, vo funkcii som prvé volebné obdobie, v minulosti tu už boli povodne, ale takúto katastrofu si ja osobne nepamätám," dodala starostka s tým, že 3. stupeň povodňovej aktivity vyhlásili ešte v noci a momentálne stále platí.

Na snímke rozvodnený potok Javorinka v Tatranskej Javorine vo Vysokých Tatrách 19. júla 2018.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Podľa údajov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu majú všetky hladiny riek v regióne, ktoré dosiahli v noci a ráno 1. resp. 2. stupeň povodňovej aktivity, klesajúcu prípadne ustálenú tendenciu. Prvý stupeň povodňovej aktivity dosiahla rieka Poprad v Kežmarku i v Chmeľnici, Studený potok v Starej Lesnej a tok Lipník v Červenom Kláštore. Na úrovni 2. stupňa povodňovej aktivity ostáva hladina rieky Poprad v Nižných Ružbachoch a tiež Dunajec v Červenom Kláštore.

Pri likvidácii následkov povodní treba myslieť na osobnú hygienu, upozorňujú hygienici

Najdôležitejším preventívnym opatrením pri odstraňovaní povodňových škôd je dodržiavanie osobnej hygieny. "Pri všetkých prácach spojených s likvidáciou následkov povodní je potrebné dodržiavať základné zásady ochrany zdravia, starostlivo a často si umývať ruky mydlom," informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Podľa odborníkov je potrebné umývať si ruky vždy po kontakte s predmetmi, ktoré prišli do styku so záplavovou vodou alebo kalmi. Nevyhnutné je aj zabezpečenie prísunu zdravotne vyhovujúcej pitnej vody a potravín, jesť a piť je však možné len vo vyhradených a vydezinfikovaných miestach. Po použití treba jedlo zakaždým zakryť a nenechávať len tak voľne uložené. Pred jedením je dôležité ruky opäť vydezinfikovať a umyť. Na ich umývanie netreba zabúdať ani pred fajčením či pred a po použití toalety, pripomína ÚVZ SR.

Po ukončení sanačných prác je potrebné ruky opäť dôkladne vydezinfikovať a v priebehu prác používať ochranné prostriedky, najmä gumené rukavice, gumený plášť a pevnú nepremokavú obuv. Po ich použití je nevyhnutné odevy a obuv vyčistiť a vydezinfikovať.

Na snímke vybrežený Studený potok v Starej Lesnej vo Vysokých Tatrách 19. júla 2018.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

"Aj vyčistené miesto môže byť nechtiac opätovne kontaminované niekým iným alebo hmyzom, vetrom a pod.," upozornil ÚVZ SR. Kontaminované bývajú i miesta, ktoré viditeľne nepreukazujú znaky znečistenia. Každé zranenie a odreninu je dôležité okamžite ošetriť a predovšetkým vydezinfikovať. Pri rozsiahlejšom zranení je potrebné vyhľadať lekára, pretože aj rozškrabanými štípancami od komárov alebo iného hmyzu sa môže do tela dostať infekcia. Pozor treba dávať aj na zanesenie infekcie do očí a nosa pri pretieraní očí či čistení nosa. Tomuto sa dá vyhnúť používaním jednorazových papierových vreckoviek.

V súvislosti s povodňami môže dochádzať k vzniku rôznych infekcií. Preto by sa v tomto období nemali podceňovať zdravotné problémy. Najmä hnačky, hnisavé infekcie, bolesti brucha a hlavy, zvýšená teplota či začervenané miesta na pokožke môžu byť indikátorom začínajúcej choroby. Veľmi nebezpečná je predovšetkým bacilárna dyzentéria, ktorá je charakterizované častými hnačkovými stolicami s prímesou hlienu. Rovnako nepríjemná je aj vírusová hepatitída typu A (VHA), ktorá má ťažší priebeh hlavne u dospelých. Pri takýchto problémoch odporúča ÚVZ SR nutne vyhľadať odbornú pomoc.