Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Vyššie platy sestier zvýšia dlh nemocnice v B. Bystrici

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Podobne ako iné zdravotnícke zariadenia ani DFNsP v Banskej Bystrici nemá dostatok finančných prostriedkov na zvýšenie platov.

Banská Bystrica 29. marca (TASR) - Zvýšenie nákladov na mzdy sestier nebude možné v banskobystrickej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta pokryť bez toho, aby sa nezvýšilo zadlžovanie nemocnice. Pre TASR to uviedla Ružena Maťašeje z referátu internej a externej komunikácie nemocnice. Zvyšovanie platov vyplýva zo zákona o minimálnych mzdových nárokoch zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. Zmena má nadobudnúť účinnosť v apríli.

Rooseveltova nemocnica má podpísané dodatky k zmluvám so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) a zdravotnou poisťovňou Union. "Predmetom dodatkov je navýšenie objemov platieb za poskytovanie zdravotnej starostlivosti," priblížila hovorkyňa. Ako podotkla, ide však o každoročné prehodnocovanie nákladov na poskytovanie zdravotnej starostlivosti a navýšené platby nezohľadňujú zvýšenie nákladov v súvislosti s minimálnymi mzdovými požiadavkami lekárov a sestier stanovenými zákonom.

Riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici Ján Nosko pokračoval, že podobne ako iné zdravotnícke zariadenia ani DFNsP nemá dostatok finančných prostriedkov na zvýšenie platov. "Navýšenie platov bude nasledované prehlbovaním zadlžovania voči dodávateľom a očakávaním riešenia, ktoré vytvorí zdroje na krytie navýšenia reálnych mzdových nákladov," skonštatoval Nosko. Ako dodal, k miernemu navýšeniu financií došlo zatiaľ len od zdravotnej poisťovne Dôvera. Pokiaľ ide o VšZP, sú v štádiu očakávania dodatku k zmluve.