Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Vysťahovaná obec Slatinka bude v noci opäť osvetlená

Foto: TASR/Michal Svítok

Svietiť sa bude viac v lete, keď je dedinka plná, pretože okrem niekoľkých stálych obyvateľov, ktorí sa odmietli vysťahovať, tam chodia aj desiatky chalupárov.

Slatinka/Zvolen 26. apríla (TASR) - V obci Slatinka pri Zvolene, ktorá je už niekoľko desaťročí obmedzovaná plánmi na výstavbu priehrady a jej obyvatelia boli koncom uplynulého storočia vysťahovaní, sa bude o niekoľko dní v noci na ulici opäť svietiť.

Osvetlenie pomocou tzv. LED svietidiel je výsledkom projektu s názvom Posvieťme si na ..., na ktorý získalo Združenie Slatinka a jeho partner, Spoločnosť priateľov Slatinky podporu z grantu globálnej rozvojovej agentúry OSN UNDP vo výške 47.600 dolárov.

Aj keď pôvodne chceli získavať energiu pre svietenie v Slatinke zo solárnych panelov, nakoniec sa rozhodli pre lacnejší a dostupnejší spôsob svietenia. Podľa Martiny Paulíkovej zo Združenia Slatinka, na siedmich stĺpoch verejného osvetlenia už osadili svietidlá a o pripojenie požiadali elektrárne.

"Celý proces bol dlhou tortúrou. V elektrárňach napríklad nemali ešte prípad, že o osvetlenie obce žiada občianske združenia, ktoré bude navyše odber aj platiť," uviedla.

Svietidlá sú na najkritickejších miestach v obci. Senzor, ktorý je ich súčasťou, bude svetlá zapínať podľa toho, ako sa nastaví časový spínač. Podľa Pavlíkovej svietiť sa bude viac v lete, keď je dedinka plná, pretože okrem niekoľkých stálych obyvateľov, ktorí sa odmietli vysťahovať, tam chodia aj desiatky chalupárov.

Časť z peňazí z projektu už bola použitá na jeho druhú časť - inštaláciu solárneho systému na ohrev teplej vody v Materskej škole Centrum vo Zvolene. Zadná časť objektu bola navyše vybavená výstražným systémom na báze fotovoltaiky.