Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Výstava Dereš F. Vica ponúka výber z kresleného zbojníckeho seriálu

Fedor Vico ilustačné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Fedor Vico preslávil podľa dramaturga Jánošíkových dní Petra Cabadaja zbojnícku tematiku práve ako karikaturista.

Terchová 27. júla (TASR) – Výber z kresleného zbojníckeho seriálu Dereš karikaturistu Fedora Vica prezentuje výstava, ktorú dnes v rámci 50. ročníka medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni otvorili vo vysunutej expozícii Považského múzea Žilina v budove obecného úradu v Terchovej.

Fedor Vico preslávil podľa dramaturga Jánošíkových dní Petra Cabadaja zbojnícku tematiku práve ako karikaturista. „Knižka Dereš dokumentuje skoro 50 rokov jeho tvorby zbojníckych karikatúr a časť z nich vystavuje v rámci Jánošíkových dní. Z môjho pohľadu je to nový prvok v rámci nášho festivalu, pretože takýto pohľad na zbojníctvo, na fenomén Jánošíka a jánošíkovstva ako takého sme ešte v Terchovej neprezentovali. Pevne verím, že Vicova metafora zaujme veľa ľudí. Pretože v tej zbojníckej tematike sa nájde každý, kto má zmysel pre iróniu, sebairóniu a pozerá sa na svet zo stránky optimizmu, humoru a satiry,“ skonštatoval Cabadaj.

Karikaturista pripomenul, že v roku 1988 vystavoval seriál Dereš v kaštieli Krasňany v rámci Jánošíkových dní v Terchovej pri príležitosti 300. výročia narodenia Juraja Jánošíka. „Teraz vystavujem Dereš v rámci jubilejných 50. Jánošíkových dní a chcem pripomenúť, najmä všetkým súčasným zbojníkom, že na budúci rok uplynie 300 rokov, čo Juraj Jánošík odvisol na šibenici,“ uviedol Vico.

Dramaturg Jánošíkových dní doplnil, že výstava je prepojená s expozíciou Jánošík a Terchová. „Vicova výstava určite mnohých ľudí prinúti zamyslieť sa nad tým, ako naša spoločnosť vyzerá. Ako sa dá na ňu pozerať práve cez optiku témy zbojníctva a témy jánošíkovskej problematiky. Uvidíme, aké budú reakcie. Ale pevne verím, že toto je nový moment Jánošíkových dní a po ňom určite prídu ďalšie,“ dodal Cabadaj.

Vicov zbojnícky seriál Dereš začal pravidelne vychádzať od roku 1965 v týždenníku ROHÁČ. Prvý výber z tohto seriálu bol vystavený v Prešove v roku 1968, tesne po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do Československa a táto výstava bola na dlhé roky jeho poslednou. V roku 1969 ešte stihol vyjsť DEREŠ knižne, ale vzápätí bola publikácia stiahnutá z predaja a zošrotovaná. Autor mal potom na dlhé roky zákaz publikačnej činnosti, najmä v takzvanej ústrednej tlači. Seriál Dereš sa na stránky Roháča vrátil až po roku 1989.