Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Výstava Maľovaný spev rodnej zeme predstaví umenie z Kovačice

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Naivní umelci boli tiež označovaní ako laickí, sviatoční či nedeľní maliari.

Klenovec 8. decembra (TASR) – Insitné umenie výtvarníkov Jána Žolnaja a Jozefa Haviara zo srbskej Kovačice predstaví výstava Maľovaný spev rodnej zeme, ktorú otvoria v nedeľu 11. decembra o 15.30 h v Kultúrnom dome v Klenovci v okrese Rimavská Sobota.

Podľa slov Aleny Rezkovej, riaditeľky Domu Matice slovenskej v Lučenci, kde už výstava bola uvedená, nemožno vznik insitného, teda naivného umenia presne datovať. "Prví maliari začali maľovať zo záľuby, bez poznania akademickej konštrukcie obrazov a výtvarných kompozičných prvkov. Tvorcovia tohto umenia vychádzajú z osobitého chápania sveta, sledujúc vlastné citové obohatenie bez ohľadu na vývojové tendencie estetických kritérií a noriem," vysvetlila riaditeľka s tým, že naivní umelci boli tiež označovaní ako laickí, sviatoční či nedeľní maliari.

Ján Žolnaj sa narodil v roku 1953 v Kovačici. Svojimi dielami pripomína, aby slovenské tradície, folklór, zvyky, obyčaje, architektúra neodišli do zabudnutia. Maľuje už viac ako 40 rokov, vystavuje na samostatných i kolektívnych výstavách po celom svete.

Jozef Haviar sa narodil v roku 1956 a výtvarnej tvorbe sa venuje vo voľnom čase, popri práci v poľnohospodárstve. Začal maľovať v 70. rokoch minulého storočia. Samostatne i na kolektívnych výstavách reprezentuje kovačické výtvarné umenie po celom svete a za svoje diela získal mnohé ocenenia.