Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Výstava Mystérium Tatier v Kežmarku má aj meditatívne účinky

Ilustračný obrázok - Vysoké Tatry, Bielovodská dolina Foto: TASR - Milan Kapusta

Nachádza sa tu približne 20 obrazov, ktoré zobrazujú rôzne podoby tatranskej prírody.

Kežmarok 6. marca (TASR) – Galéria u anjela v Kežmarku ponúka pre milovníkov umenia výstavu obrazov českého umelca Zdeňka Hoška pod názvom Mystérium Tatier. Ide o obrazy, ktoré sú podľa majiteľky galérie Carmen Kováčovej meditatívne.

„Autor pochádza z Prahy a okrem sochárstva sa venuje aj maľbe. Uviedol, že Tatry ho očarili, a preto sa pustil aj do ich zvečnenia,“ povedala pracovníčka galérie Mária Dubjelová. Podľa nej je technika, ktorou sú obrazy namaľované, ťažká. „Akvarely sa nedajú opravovať. Ak sa niečo na akvareli pokazí v konečnej fáze procesu, tak sa to už nedá napraviť,“ doplnila.

Majiteľka galérie Carmen Kováčová počas vernisáže uviedla, že Hošek zachytil krásu viacerých slovenských miest, medzi nimi aj Vysoké Tatry. „Jeho obrazy Tatier sú rozjímavé a meditatívne. Definuje ich úsporná farebnosť, umelecká skratka, zasnenosť a vzdušnosť. Chvíľami ste ponorený v krajine hmiel, snehu, ľadu, tatranských štítov, lesných tôní a potôčikov a chvíľami ste v krajine vlastného bytia,“ opísala obrazy s tatranskou tematikou.

Obrazy, ktoré sú v kežmarskej galérii vystavené, vznikli najskôr ako samostatná fotografia. Následne potom si autor urobil v prírode náčrt a samotný obraz vytváral až v ateliéri. Nachádza sa tu približne 20 obrazov, ktoré zobrazujú rôzne podoby tatranskej prírody. Výstava potrvá do 17. marca.