Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Výstava o Jánovi Pavlovi II. približuje jeho návštevu Slovenska

Archívna fotografia: Pápež Ján Pavol II. Foto: TASR - Vladimír Benko

Odkaz Jána Pavla II. vníma kežmarský primátor ako dôležitý pre dnešný svet.

Kežmarok 11. augusta (TASR) - Svätca a slovanského pápeža Karola Wojtylu - Jána Pavla II., ako aj jeho návštevu Slovenska približuje výstava vo Výstavnej sieni mesta Kežmarok.

Vernisáže, ktorá sa uskutočnila v uplynulých dňoch, sa zúčastnil primátor Ján Ferenčák, veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku Krzysztof Strzałka, dekan rímskokatolíckej farnosti František Trstenský a evanjelický farár Roman Porubän.

"Počas rozhovorov s mnohými Slovákmi, predstaviteľmi cirkvi a veriacimi, ale aj laickými vládnymi predstaviteľmi, zástupcami univerzít či rôznych združení som zistil, akou veľkou autoritou je osoba sv. Jána Pavla II. na Slovensku a medzi Slovákmi," povedal Strzałka.

Odkaz Jána Pavla II. vníma primátor ako dôležitý pre dnešný svet.

"Nikdy nezabúdal na svoj pôvod a slová poľského pápeža boli pre nás vždy o čosi bližšie už len z dôvodu, že sme im rozumeli a brali ho za svojho. Spolupráca mesta a Veľvyslanectva Poľskej republiky na tejto výstave je ovocím jeho odkazu spolupráce a budovania svedectva pre tento svet o bratskom spolunažívaní,"
povedal Ferenčák.

Ján Pavol II. v roku 1998 vyhlásil kežmarský chrám za baziliku minor a počas svojej tretej apoštolskej návštevy Slovenska požehnal 13. septembra 2003 v Rožňave základný kameň kláštora redemptoristiek.

Výstava potrvá do konca augusta.